četvrtak, 18. prosinca 2014.

Kolač s mentom i čokoladom


Sastojci:

Za tijesto

180 gr. šećera u prahu
100 gr. mljevenih oraha
25 gr. brašna
4 bjelanca

 Za kremu 1:

25 ml. slatkog vrhnja,
150 gr. čokolade za kuhanje
1 kašika maslaca

Za kremu 2:

25 ml. mlijeka
4 žumanca
50 gr. šećera
4 listića želatine
25 ml. slatkog vrhnja
pola bočice mente I listići mente za ukras

Priprema:

Tijesto: Pomiješajte u posudu100 gr. šećera, orahei brašno. Umutite bjelanca u čvrstu pjenu I postepeno dpdajite preostali šećer. Sjedinite te dvije smjese uz pažljivo miješanje te dobivenu smjesu istresite u kalup pbližen papirom za pečenje I pecite na 150 C. Kada tijesto bude gotvoo ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperature.

Krema 1: Rastopite čokoladu sa maslacem na pari te pomiješajte sa slatkim vrhnjem, a potom umutitte u snijg. Premažite tijesto dobivenom kremom I ostavite u frižider da se ohladi oko pola sata.
Krema 2: Umutite žumanca sa šećerom u statak pjene. Zagrijte dio mlijeka I u njemu rastopite želatinu. Ostatak mlijeka pustite da zavrije, pa na pari mutate zajedno sa smjesom žumanaca I šećera uz stalno miješanje. Potom dodajte I ostatak mlijeka sa rastopljenom želatinom te ekstrakt mente. Smjesu ostavite da se hladi uz često miješanje. Istucite slatko vrhnje I umiješajte u ohlađenu smjesu. Gotovom kremom premažite kolač, te ga po želji ukrasite listićima čokolade. Možete rezati na kocke ili uz pomoć kalupa.


Nema komentara:

Objavi komentar