nedjelja, 7. prosinca 2014.

Krompir i Tikvice iz Rerne sa Umakom




Sastojci:
5-6 velikih krompira 
1 manja tikvica 
1 luk  
1-2 kašike brašna 
ulje 
mlijeko 
slatko vrhnje  
vegeta,
so,
biber,
muškatni oraščić

Priprema:
Krompir oguliti, skuhati al dente.
Manju tikvicu narezati na kriškice.
Polukuhan krompir narezati na tanke kriške.
Dok se krompir kuha, pripremiti umak:
Na malo ulja popržiti luk, dodati brašno.
Kad se zaprži, pomalo dodavati vodu i mlijeko i miješati da nastane kremasti umak. Za još kremastiju konzistenciju dodati malo slatkoga vrhnja.
Dodati vegetu, so, papar i muškatni oraščić.
Vatrostalnu posudu ili posudu za quiche namazati maslacem/uljem, složiti red krompira, posoliti, red tikvica, posoliti...i tako sve dok nam ne nestane materijala.
Na kraju složenac preliti pripremljenim umakom, "pospremiti" ga u rernu zagrijanu na 200 stepeni pustiti da lijepo zacvrči i porumeni. Servirati uz salaticu!
(NM recepti)

Nema komentara:

Objavi komentar