nedjelja, 7. prosinca 2014.

Top 10 najbolji deserti na svijetu

Ovaj članak smo namijenili svim sladokuscima, te svima vama koji možda trebate originalnu, a uz to i Top 10 ideju za pripremu savršenog deserta. Dakle, ovdje smo izdvojili top 10 najboljih deserta na svijetu, poslastica koje su u ponudi mnogih vrhunskih slastičara, ali i drugih sladokusaca bez puno kulinarskog iskustva.
1. Talijanski sladoled - Ovaj desert, s obzirom na njegovu popularnost, zasjeo je na 1. mjesto naše top liste. Najbolje mjesto za konzumaciju ovog deserta je definitivno Firenca, grad koji se ujedno i smatra kolijevkom sladoleda.  Postoji mnogo različitih ukusa, načina pripreme i serviranja ovog svjetski poznatog i priznatog deserta.










2. Creme Brulee - Poznat kao zapečena krema, spada u jedno od najukusnijih poslastica na svijetu i upravo zbog toga se nalazi na 2. mjestu naše top liste. Ova bogata krema od vanilije prekrivena slojem karamele je definitivno desert kojeg nikada nije dosta. Jednostavan je za pripremu, izrazito sladak, te nije baš dobro pretjerati s količinom.



















3. Tiramisu - Smatra se kako je tiramisu jedna od najboljih talijanski poslastica. Svima je jako dobro poznat ovaj desert, tako da ga nije potrebno posebno predstavljati ni hvaliti. Savršen spoj okusa kave i natopljenih piškota, te kakaa i slatkog vrhnja vas naprosto tjera da mu se stalno vraćate.


















4. Slatko od mlijeka (Dulce de Leche) - Ovaj slatki desert je vrsta karameliziranog šećera koji se kuha na laganoj vatri s mlijekom sve dok ne poprimi boju sličnu karameli. Dulce de Leche  može bude savršen umak za englesku pitu, ali je uglavnom desert sam za sebe koji se poslužuje u mnogim slastičarnicama.














5. Vafli - su u principu vrsta palačinki, a pripremaju se tako da se tekuće tijesto ulijeva između dva ugrijana metalna, udubljena kalupa specifične, kockaste šablone. Poslužuju se topli s maslacem ili javorovim sirupom, ali i hladni s tučenim vrhnjem ili sladoledom. Vafli su odlični za doručak uz mlijeko, ili bijelu kavu.
















6. Torta od sira - Ovaj desert je bio popularan još u doba antike, pa su ga u posebnim prigodama posluživali i stari Grci, no danas je torta od sira jedan od najtraženijih, svjetski poznatih slastica. Kremasti slatki sir i meko tijesto spoj su dvaju savršenih kombinacija. Torta od sira je bez dvojbe jedan od poslastica koje se najviše naručuju u slastičarnicama diljem svijeta.

















7. Štrudla - Ovo slasno, punjeno pecivo potječe iz Austrougarske a odlikuje ga iznimno jednostavna priprema i apsolutno neodoljiv okus. Među najukusnijim varijantama ove slastice smatra se Bečka štrudla od jabuka, koja ima savršeno tanku koru, punjena je s puno jabuka začinjenih cimetom i drugim tajnim sastojcima koje niti jedan kuhar ne želi otkriti. Lijep izgled i savršen okus uvrštava ovaj desert u jednu od najukusnijih poslastica svijeta.














8. Baklava - ovdje je riječ o tipičnom balkanskom desertu i svjetskoj senzaciji. Baklava je izuzetno slatko pecivo čiji su osnovni sastojci mljeveni orasi, šećer, limun i puno meda. Tradicionalna turska baklava smatra se jednim od najboljih slatkiša na svijetu.
















9. Palačinke s čokoladom - Premda im ime potiče iz francuskog jezika, te ovaj desert i smatra tipičnim francuskim, ipak riječ je o europskom jelu koje je popularno u gotovo svim zemljama, a u svakom podneblju nosi drugačije ime. Način pripreme je svugdje identičan, a njihov okus ipak najviše određuje punjenje. Velikom broju sladokusaca omiljene su palačinke s čokoladom, premda se ovaj recept može dopuniti i s komadićima banana, svježim voćem marmeladom, sirom, sladoledom itd. Također postoji slatka i slana varijanta.












10. Empanade - Originalni recept empanade potječe iz Južne Amerike, a predstavlja pecivo punjeno jabukama ili nekim drugim voćem po želji. Postoje i slane varijante empanada i to sa sirom ili piletinom. Ovaj ukusni desert može biti pečen ili pržen, ovisno o ukusu.














(top 10)

Nema komentara:

Objavi komentar