četvrtak, 11. prosinca 2014.

Mantije


Sastojci:
500 ml  mlake vode
1 kašičica soli
850 gr brašna
700 gr junećeg mljevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 pune kašike masla, ko nema može maslac
100 ml ulja
1 kašika suhog začina
1/2 kašičice bibera
Odozgo
– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehno bijelog luka
Priprema:
U 750 gr brašna  dodati so, promješati malo rukom, pa nalivati vodu i mjesiti rukom. Umjesiti glatko tijesto. Potrebno je da se tijesto dobro izmjesi.– Podjeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.– Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmjesiti rukom.– Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti sa vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.– Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.– Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.– Pospite odozgo brašnom, i stavite  preko stola neko pletno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.– Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači). Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.– Kada ste razvukli isjecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).– Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .– Uvijte jedan krug oko mesa pa isjecite , tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.Tako uradite do kraja sa ostalim tijestom i mesom. Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju– Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja– Dok motate rerna se grije na 250 stepeni. Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.– Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko naseckajte bijelo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar