utorak, 23. prosinca 2014.

Medenjaci u obliku kućica



Potrebni sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • ¾ šolje smeđeg šećera
  • Kašika mljevenog cimeta
  • Kašika mjlevenog đumbira
  • ½ kašičice mljevenog karanfilčića
  • ¼  kašičice soli
  • ¾ kašičice praška za pecivo
  • 150 g putera isečenog na kockice i lagano omekšalog
  • ¾ šoljetamnog meda
  • 2 kašike mlijeka
Izmješajte brašno zajedno sa svim začinima i suhim sastojcima, a zatim dodajte kockice putera i mjesite rukama ili u blenderu dok ne dobijete sitne mrvice bez velikih grudvica putera, a zatim lagano dodavajte med i mlijeko pa umjesite glatko testo.
Tijesto podjelite na dvije jednake lopte i svaku razvaljajte između dva komada masnog papira pa ih tako razvaljane stavite na 15-20 minuta u zamrzivač ili dva sata u frižider.
Rernu uključite da se grije na 160C, velike tepsije prekrijte masnim papirom.

Možete uzeti ovaj recept ili napraviti neki smjesu za medenjake po vašoj želji.

Postupak pravljenja kućica.

Kada ste umjesili tijesto pustite da se malo "odmori", dok vi ne napravite šablone

Ovdje ćete naći šablone
stranice2


Nakon što ste odštampali šablone, na silikonskoj podlozi ili masnom papiru razvaljajte tijesto i pomoću nožića izrežite tijesto prema šablonima te dijelove slažite na pleh za pečenje i stavite sve u zamrzivač na 15 minuta, da se oblici tokom pečenja ne bi previše promjenili.
Pecite keksiće u rerni zagrijanoj na 175C, 7-10 minuta samo da porumene. Izvadite ih iz rerne, ostavite da se prohlade pa sklapajte vašu kuću. Stranice lijepite pomoću rojal mase, a na kraju cijeli krov premažite kremom i pospite kristal šećerom da dobije izgled svetlucavog snijega.
Ostavite kućice da se dobro zalijepe preko noći i sutradan ih možete staviti na šolju tople čokolade.

Rojal masu možete pronaći Ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar