utorak, 23. prosinca 2014.

Fondan za torte


Sastojci:

50 gr margarina
30 ml vode
5 gr želatina
1 kašika svjetlog meda
i oko 600 gr sećera u prahu ( ja nisam sve potrošila)

U vodu potopiti želatin i ostaviti da odstoji 10 minuta. Za to vrijeme zagrijati med, otopiti ga na laganoj vatri, pa dodati margarin i miješati sve vreme dok se i margarin otapa. Kada su se margarin i med sjedinili u tu masu, vruću istresti nabubreo želatin i miješati dok se želatin ne otopi. Nagnite šerpu na jednu stranu pa vratite, ako na zidu šerpe nema granula želatina onda se otopio. U posudu u kojoj šećer mijesiti fondan stavite pola mjere šećera, pa istresite smjesu sa želatinom i miješajte  ašikom. Miješajte sve dok ne morate da umjesite. Ako farbate masu u jednu boju onda možete odmah dodati boju. Dodavajte postepeno šećer i umjesite fondan. On treba da ostane mekan ali da se ne lijepi za ruke i površinu na kojoj mjesite. Ako bojite naknadno, onda odvojite dio fondana i čačkalicom ubadajte boju u fondan. Zavisno koliko jako hoćete da ga obojite toliko će vam i boje biti potrebno. Od ove mjere može da se obloži jedna torta, a ostaće vam fondana da napravite figurice ili kružice, šta odaberete da završite dekoraciju.

Nema komentara:

Objavi komentar