Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike kakaa
- 6 kašika vruće vode
- velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita
Za čokoladni preljev:
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g čokolade za kuhanje
- 5 kašika mlijeka
- 4 kašike šećera u prahu
- 150 g margarina
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 7 kašika gustina
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g margarina
- 100 g šećera u prahu
Priprema biskvita:
Oodvojite bjelanjke i žumanjke pa miksajte žumanjke i šećer. Postepeno dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od bjelanjaka. Pecite u velikom limu od pećnice na papiru za pečenje 25 minuta na 180ºC. Pečeni biskvit prevrnite iz lima, skinite papir za pečenje, ohladiti ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije kore).
Za kremu:
Od predviđene količine mlijeka odvojite oko 1,5 dl i pomiješajte to sa gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće ukuhati gustin sa mlijekom i šećerom. Kuhajte na pari dok se ne zgusne (oko 5 minuta). U ohlađenu kremu umiješajte izrađeni margarin sa šećerom u prahu.
Za čokoladni preljev:
Pomiješatjte čokoladu izlomljenju na komadiće, margarin,šećer i mlijeko , uz miješanje sve zajedno otopiti dok se ne sjedini. Hladiti dok se ne zgusne (neka ne bude potpuno tečno, masa mora biti kao jako omekašali margarin).
Izrada:
Prvi dio biskvita natopite mlijekom, premažite bijelom kremom, preko nje rasporediti čokoladnu kremu, prekriti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak.
Po želji kolač ukrasite šlagom ili ako više volite bijelom glazurom.Nakon što se kolač dobro rashladi spreman je za posluživanje. (Domaći Recepti)
Nema komentara:
Objavi komentar