nedjelja, 14. prosinca 2014.

"Mud" cake


Potrebno:
250 gr. malsaca
150 gr. bijele čokolade
400 gr. šećera
250 ml. mlijeka
225 gr. brašna
75 gr. self-raising brašna
2 jaja, lagano izmućena viljuškom
1 kašikom ekstrakta vanile
2 kašike kakaa
600 gr. mliječne čokolade
250 ml. slatkog vrhnja

Dva kalupa od 20 cm lagano namasitit i obložiti papirom za pečenje, u lončić staviti naredan, nalomljenu čokoladu, šećer i mlijko staviti da dođe do vrenja uz povremeno miješanje. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a onda maknuti sa vatre i prebaciti u veću zdjelu te ostaviti 15 min da se lagano prohladi. Nakon 15 min dodati smjesi oba brašna te izmješati drvenom kašikom, zatim dodati oba jaja i ekstrakt vanilije. Smjesu podijlite u dva dijela i pecite oko 50 minuta na 150 stepeni. u Jednu od smijesa dodati i kakao.

Fil: Na laganu vatru staviti vrhnje i mliječnu čokladu da se dobije jednolična smjesa. Staviti u frižider uz miješanje da se prohladi dok se ne dobije gušća smjesa koju možemo razmazivati. Obje kore prerezati na pola ili peći po dvije da se dobiju 4 kore ( dvije bijele, dvije smeđe). Slagati prvo bijeli dio pa premazati kremom, pa tamni dio, krema ponovo bijeli dio pa krema i na kraju tamni dio koji premažemo ostatkom kreme.

Nema komentara:

Objavi komentar