utorak, 16. prosinca 2014.

Pahuljica torta


Sastojci:

5 bjelanjaka
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

Preliv: 
100 ml. mlijeka
1 vanilin šećer

Krema: 

400 ml mlijeka
100 gr. šećera
5 žumanaca
50 gr. čokolade za kuhanje
200 gr. jaffa keksa
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatin fix

Dekoracija:

200 ml. vrhnja za šlag ili šlag pjene. 

Priprema: 


Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjsu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 Min. Prokuhati 100 ml. mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijkom, te ostaviti da se ohladi. 

Oko 400 ml. mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix, posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag pa sjediniti sa mlakom kremo. Sve dobro izmiksati. 
Čookoladu i jaffa keks naribati. Dodati u krmmu, koja se potpuno ohladila, pa sve sjediniti. Na tacnu staviti biskvit, pa ivicu kalupa za tortu koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu pa ostaviti u frižideru na sat da se krema stegne. 

Kada se krema stegne, skinuti ivice klaupa pa cijlu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili pjenom za šlag, Dekorisati po želji. 
(recepti za Vas)



Nema komentara:

Objavi komentar