ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Pita od limuna


Sastojci: 

250 gr. glatkog brašna
125 gr. maslaca
290 gr. šećera
5 jaja
3 limuna
1 kašika gustina
1/2 kašika praška za pecivo

Prvo pravimo tijesto, pa kremu od limuna i na kraju mergina
Tijesto: 

250 gr. brašna
125 gr. maslaca
70 gr. šećera
2 žumanjaka 
5 cl vode prstohvat soli

Priprema: 
Miješati žumanjaka i šećer, te dodati vodu. Izrezati hladan maslac na manje komade i miješati brašno sa maslacem prstima dok se ne dobije sjesa nalik debelom pijesku. Dodati žumanjke šećer i vodu koju smo prethodno pripremili te miješati sve skupa. Bit će dosta lijepljivo ako ga ne razvaljate oklagijom onda direktno stavite u kalup obložen papirom za pečenje, a jeedan papir za pečenje staviti preko tijesta i posuti grahom jer će to pomoći da se tijesto ne digne za vrijmem pečenja jer ćmo ga prazno peći. Tijesto peći 20 in na 180 C te maknuti grah i papir za pečenje i vratiti u peć dok se n dobije lagana smeđa boja tj. oko 10 min. 

Krema od limuna: 
3 limuna
 3 jaja
120 g. šećera 
1 kašika gustina 

Priprema: 
Iscijditi limun da bi dobili oo 120 ml soka. Satviti sok u lonac da se zagrije. 
Miješati jaja, šećer i gustin. Čim sok od limuna prokuha maknite ga s vatre i dodati jaja, šećer i gustin stalno miješajući. Te to sve vratiti na vatru i zagrijati stalno miješajući. Maknuti s vatre kad prokuha i uliti u kalup. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Mergina: 
2 bjelanjka
100 gr. šećera
1/2 kašike praška za pecivo
Bjelanjke istući i kada se pretvore u snijeg dodati šećer i prašak za pecivo, pa ponovo miksati. Staviti na kremu od limuna i napraviti dekoraciju po želji, samo da krema ne bude tretopla da se mergina ne bi rastopila. Sve staviti u pćnicu dok nee dobij lijpu boju. Pitu ohladiti u frižideru oko 2 sata. 

tarte-citron-pita-limuna

Nema komentara:

Objavi komentar