nedjelja, 7. prosinca 2014.

Santa Monika torta


Čokolada nikada nije bila samo obična poslastica. Psiholozi tvrde da se od nje zaista može postati zavisan pa je vrlo teško ostati na preporučenim količinama poslastica. 


Vreme pripreme: 75min  Autor: Kuhinjica  0 20 parčadi    

Sastojci


Kora

5
belanaca
150 g
šećera
100 g
mlevenih oraha
1 kašika
brašna
pola kesice praška za pecivo

Fil 1

5
žumanaca
1
jaje
120 g
šećera
150 g
margarina
100 g
celih pečenih lešnika

Fil 2

4
jaja
120 g
šećera
1 kašika
instant kafe
150 g
margarina

Glazura

100 g
čokolade za kuvanje
1 kašičica
ulja




Priprema:

Belanca umutiti u čvrst sneg. Postepeno uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se ne rastopi. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Lagano varjačom promešati masu i razliti u kalup u obliku srca obložen pek papirom. Ispeći koru u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta. Dok se kora hladi pripremiti filove. 

Prvi fil: u šerpi umutiti penasto žumanca, jaje i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, a zatim je ohladiti. Umutiti penasto margarin, dodati krem i dobro izmiksirati. U krem staviti cele lešnike, promešati i premazati koru. 

Drugi fil: umutiti penasto u šerpi žumanca i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, dodati kafu, promešati i ohladiti krem. Belanca umutiti u čvrst sneg. Umutiti penasto margarin, dodati krem, sneg od belanaca i dobro izmiksirati. 

Staviti krem od kafe preko prvog fila, preliti glazurom i ostaviti tortu u frižider da se stegne. Pre služenja sa torte skinuti kalup i ukrasiti celim polutkama oraha i rendanom čokoladom.
(kuhinjica.rs)


Nema komentara:

Objavi komentar