Potrebno:
500 gr. crvenog luka,
500 gr. faširanog mesa50 gr. riže
2 čenja bijelog luka
20 gr. crvenog luka
1 jaje, malo sirćeta, so, peršun, biber
1 kašika paradajz pirea
100 gr. maslaca
1 kašika vegete
Priprema:
manje glavice luka očistite i sa šire strane odrežite dio lukakako biste
mogli baditi čakurice. Nakon toga luk stavite u vrelu vodu, kojoj jest dodali
malo sirćeta i kuhajte dok malo ne omekša. Zatim ga ohladite u hladnoj vodi, pa
odvajajte čahuricu po čahuricu i punite ih nadljevom od mesa. Faširanom mesu
dodajte nasjeckani bijeli luk, crveni luk, peršun, so, biber, jaje i opranu
rižu pa sve izmješajte.
Punjeni luk složite u posudu pa zalijte paradajz pireom koji ste
razrijedili s malo vruće vode i začinili vegetom. Obložite kockicama maslaca,
pospite biberom, poklopite i lagano kuhajte dok ne omekša. Gotovu sogan dolmu
stavite na tanjure, pospite avlakom i nasjeckanim peršunom i poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar