utorak, 9. prosinca 2014.

Sogan - Dolma





Potrebno:

500 gr. crvenog luka,
500 gr. faširanog mesa
50 gr. riže
2 čenja bijelog luka
20 gr. crvenog luka
1 jaje, malo sirćeta, so, peršun, biber
1 kašika paradajz pirea
100 gr. maslaca
1 kašika vegete

Priprema:

manje glavice luka očistite i sa šire strane odrežite dio lukakako biste mogli baditi čakurice. Nakon toga luk stavite u vrelu vodu, kojoj jest dodali malo sirćeta i kuhajte dok malo ne omekša. Zatim ga ohladite u hladnoj vodi, pa odvajajte čahuricu po čahuricu i punite ih nadljevom od mesa. Faširanom mesu dodajte nasjeckani bijeli luk, crveni luk, peršun, so, biber, jaje i opranu rižu pa sve izmješajte.

Punjeni luk složite u posudu pa zalijte paradajz pireom koji ste razrijedili s malo vruće vode i začinili vegetom. Obložite kockicama maslaca, pospite biberom, poklopite i lagano kuhajte dok ne omekša. Gotovu sogan dolmu stavite na tanjure, pospite avlakom i nasjeckanim peršunom i poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar