Sastojci (za 4 osobe):
600 g telećeg mesa (isječeno u jednu veliku šniclu),
500 g špinata, 100 g mljevenog junećeg mesa, 100 g suhog mesa, 2 jaja, 50 g ribanog dimljenog sira, 50 g maslaca, 2 kašike ulja, 100 ml bijelog vina, malo temeljca, so, biber
Priprema:
Istucite meso, da se rastanji šnicla, posolite i stavite u frižider. Operite i očistite špinat. Uključite pećnicu na 180ºC. Kuhajte špinat dvije minuta u vrlo malo vode, sa prstohvatom soli. Procijedite ga i sitno isjeckajte. U tavi rastopite polovinu maslaca i u to dodajte mljeveno meso, te sitno izrezano suho meso i dinstajte uz miješanje oko pet minuta. Dodajte špinat i dinstajte još pet minuta. U zdjeli pomiješajte meso, sir, jaja, so, biber i malo muškatnog oraščića. Sve to dobro promiješajte. Na sto stavite istanjenu šniclu i premažite je filom. Umotajte je u rolat i svežite kuhinjskim koncem. Meso stavite u pleh premazan preostalim maslacem i uljem. Na jačoj vatri, na plati, pecite meso pet minuta uz okretanje tako da dobije lijepu boju sa svih strana. Posolite ga, prelijte vinom i ostaviti nekoliko minuta da vino ispari. Stavite pleh u pećnicu i pecite meso oko sat vremena, ali ga povremeno zalijevajte temeljcem i masnoćom od pečenja. Izvadite meso iz pećnice i ostavite ga da se ohladi 10-ak minuta, a onda isijecite na kriške. Meso ne okrećite jer će sok izaći i neće biti sočno i meko.
Nema komentara:
Objavi komentar