četvrtak, 18. prosinca 2014.

Torta od jagoda i limuna

                                        Slika preuzeta s interneta
Biskvit
5 jaja
100g šećera
60 ml jogurta
60ml slatkog vrhnja
85g maslaca
60g oštrog brašna
prstohvat soli

Postupak:
Pećnicu ugrijte na 175°C. Veliki lim za pečenje dimenzija 30x40cm obložite papirom za pečenje.
Razdvojite žumanjke od bjeljanjaka, a maslac otopite. Žumanjcima dodajte polovicu pripremljenog šećera (50g) i izradite ih električnim mikserom dok ne postanu pjenasti. Umiješajte slatko vrhnje i jogurt, dodajte otopljeni maslac i sve zajedno dobro izradite mikserom. Zatim postepeno umiješajte brašno. Bjeljanjcima dodajte prstohvat soli i tucite ih na najvećoj brzini dok se ne zapjene. Tada polako počnite dodavati preostali šećer i dalje miksajući dok ne dobijete čvrst snijeg. Nježno umiješajte bjeljanjke u prehodnu smjesu. Smjesu za biskvit ulijte u pripremljeni lim, poravnajte površinu i pecite 10 minuta. Biskvit ne smije potamniti i mora na dodir biti kao spužva (kad ga stisnete prstom, mora se vratiti nazad). Biskvit potpuno ohladite u limu, a zatim odstranite papir za pečenje.

Mousse od jagoda
1,5 žličica želatine u prahu
2 žlice hladne vode
200g svježih jagoda
3 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
180ml slatkog vrhnja

Postupak:
Želatinu prelijte sa 2 žlice vode i ostavite da nabubri. Jagode ispasirajte i ulijte u lončić. Dodajte im šećer i limunov sok pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanjte dok se ne zagriju (ne smiju proključati!). Maknite s vatre i dodajte želatinu te miješajte dok se ona sasvim ne otopi. Smjesu prelijte u veću zdjelu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom stavite u hladnjak na sat-dva da se stisne. Slatko vrhnje izradite u šlag i umiješajte ga u žele od jagoda. Po potrebi žele izradite mikserom prije dodavanja šlaga kako bi smjesa bila glatka. Po potrebi dobiveni mousse stavite u hladnjak na 15-ak minuta prije sastavljanja torte.

Krema od limuna

300g krem sira
3 žlice šećera u prahu
2 žlice vanilin šećera (2 paketića)
korica jednog limuna
4 žlice limunovog soka
250ml slatkog vrhnja

Postupak:
Krem sir stavite u posudu, dodajte mu šećer u prahu, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Sve zajedno dobro izradite dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte slatko vrhnje i nastavite miksati na najvećoj brzini dok se vrhnje ne pretvori u šlag. Pazite da ne pretučete šlag. Krema mora biti dovoljno mekana za razmazivanje.

Sastavljanje torte
Biskvit prerežite po širini na tri jednaka dijela (svaki dio će otprilike biti veličine 30x13 cm). Prvi biskvit položite na pladanj za serviranje i premažite ga mousseom od jagoda. Poklopite drugim biskvitom i premažite ga sa otprilike 2/3 kreme od limuna. Završite trećim biskvitom kojeg premažite ostatkom kreme od limuna (premažite samo vrh, ali ne i stranice torte).

Nema komentara:

Objavi komentar