utorak, 20. siječnja 2015.

Gâteau Marcel – čokoladni kolač par excellence


čokolade za kuhanje (sa 70% kakaoa)
2 dl žumanaca (pasterizovanih)
4 dl bjelanaca (pasterizovanih) 

Priprema:

Čokoladu i puter isijeckajte na manje komadiće. Stavite u zdjelu sa šećerom i kuhanom crnom kafom, i rastopite sve zajedno na pari (bain-marie). Pazite da vam voda ispod zdjele u kojoj topite sastojke ne ključa. Ostavite da vam se rastopljena masa ohladi na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme, umutite žumanca u pjenastu masu. Zatim, posebno, črvsto umutite bjelanca.
Kada vam se čokoladna masa ohladila (ali ne i sčvrsnula), lagano je dodajite u umućenu masu od žumanaca, mješajući kašikom za kreme. Nakon toga, dodajite pažljivo masu od bjelanaca, kašiku po kašiku, vrlo lagano mješajući, da dobijete homogenu masu.
Obložite tepsiju (20 cm x 30 cm) papirom za pečenje i izlijte polovinu smjese. Pecite na 175 stepeni 30 minuta. Drugu polovinu ostavite u frižider.
Kada kolač izvadite iz rerne nakon 30 minuta, ostavite ga da se ohladi. Kolač će izgledati kao da nije skoroz pečen, i malo će da se slegne, ali to je upravo pravilno.
Kada se pečeni dio ohladio, prelijte ostatak čokoladne smjese i ostavite da se sve stisne najmalje 4-5 sati u frižideru, ili preko noći, prije serviranja. Gâteau Marcel je još bolje zamrznuti, pa servitari kao polu-zaleđeni kolač!


Nema komentara:

Objavi komentar