utorak, 20. siječnja 2015.

Najljepše želje



Sastojci

    Sastojci za biskvit
     6 jaja
     150 gr secera
     2 soljice od kafe ulja
     200 gr brasna
     1 prasak za pecivo
     3 kasike kakao
     3 kasike tople vode
    
    Svijetli fil
     1/2 l mlijeka
     4 zumanca
     200 gr secera
     3 kasicice vanilin secera
     4 kasike brasna
     150 gr putera-margarina
    Tamni fil
     7 dcl mlijeka
     8 kasika gustina
     200 gr secera
     1 kesica vanilin secera
     50 gr ckolade
     3 pune kasike nutele
     150 gr putera-margarina
    Glazura
     200 gr bijele cokolade
     100 gr putera
      cokolada tamna za naribati-moze a i nemora
  


Priprema

    1
    Umutiti jaja sa secerom pjenasto i dodati 3 kasike tople vode, zatim dodati ulje.Stalno mijesati.Brasno, prasak za pecivo i kakao pomjesati i dodati polako u masu uz lagano mijesanje.Rernu ukljuciti na 180 stepeni.Umucen masu istresti u podmazan i pobrasnjenu tepsiju i peci 20 minuta.Ostaviti da se ohladi i hladan prerezati po pola.
    
    Svijetli fil
    
    Staviti mlijeko u serpu ali odvijiti malo  u plasticnu zdjelu a ostalo staviti da se grije.U meduvremenu umutiti zumanca, vaniliju, brasno i kada mlijeko hoce da prokuha izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri da bude kao puding.Ostaviti da se ohladi.U hladan fil dodati izmiksan puter sa secerom i sjediniti sve da bude jednolicna masa.
    
    Tamni fil
    
    Od 7 dcl mlijeka odvojiti malo a ostalo mlijeko staviti da se grije.U jednoj posudi u koju ste odvojili mlijeko staviti gustin, vanilin secer, izrendanu cokoladu i nutelu.Kada mlijeko krene da vrije isuti ovu masu i uz stalno mijesanje kuhati fil na laganoj vatri dok ne bude kao puding.Ohladiti i u hladan fil dodati izmiksani puter sa secerom, sve dobro sjediniti.Filovati kolac prvokora svijeli fil, kora i cokoladni fil.
    
    Glazuru otopiti na pari puter i bijelu cokoladu i preliti preko tamnog fila.Po zelji naribati cokolade za kuhanje.Kolac ostaviti da se ohladi a najbolje preko noci..

Posluživanje

Nema komentara:

Objavi komentar