utorak, 20. siječnja 2015.
Najljepše želje
Sastojci
Sastojci za biskvit
6 jaja
150 gr secera
2 soljice od kafe ulja
200 gr brasna
1 prasak za pecivo
3 kasike kakao
3 kasike tople vode
Svijetli fil
1/2 l mlijeka
4 zumanca
200 gr secera
3 kasicice vanilin secera
4 kasike brasna
150 gr putera-margarina
Tamni fil
7 dcl mlijeka
8 kasika gustina
200 gr secera
1 kesica vanilin secera
50 gr ckolade
3 pune kasike nutele
150 gr putera-margarina
Glazura
200 gr bijele cokolade
100 gr putera
cokolada tamna za naribati-moze a i nemora
Priprema
1
Umutiti jaja sa secerom pjenasto i dodati 3 kasike tople vode, zatim dodati ulje.Stalno mijesati.Brasno, prasak za pecivo i kakao pomjesati i dodati polako u masu uz lagano mijesanje.Rernu ukljuciti na 180 stepeni.Umucen masu istresti u podmazan i pobrasnjenu tepsiju i peci 20 minuta.Ostaviti da se ohladi i hladan prerezati po pola.
Svijetli fil
Staviti mlijeko u serpu ali odvijiti malo u plasticnu zdjelu a ostalo staviti da se grije.U meduvremenu umutiti zumanca, vaniliju, brasno i kada mlijeko hoce da prokuha izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri da bude kao puding.Ostaviti da se ohladi.U hladan fil dodati izmiksan puter sa secerom i sjediniti sve da bude jednolicna masa.
Tamni fil
Od 7 dcl mlijeka odvojiti malo a ostalo mlijeko staviti da se grije.U jednoj posudi u koju ste odvojili mlijeko staviti gustin, vanilin secer, izrendanu cokoladu i nutelu.Kada mlijeko krene da vrije isuti ovu masu i uz stalno mijesanje kuhati fil na laganoj vatri dok ne bude kao puding.Ohladiti i u hladan fil dodati izmiksani puter sa secerom, sve dobro sjediniti.Filovati kolac prvokora svijeli fil, kora i cokoladni fil.
Glazuru otopiti na pari puter i bijelu cokoladu i preliti preko tamnog fila.Po zelji naribati cokolade za kuhanje.Kolac ostaviti da se ohladi a najbolje preko noci..
Posluživanje
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar