petak, 2. siječnja 2015.

SVEKRVIN KOLAČ


Biskvit:


  • 6 bjelanjaka
  • 20 dag šećera
  • 15 dag mljevenih oraha
  • 2 žlice mrvica
  • 1 prašak za pecivo
    Krema:
    • 7 dl mlijeka
    • 6 žumanjaka
    • 15 dag šećera
    • 2 želatine
    • 7 žlica vode
    • 11 vrhnja za šlag
    • 1 kg marelica ili 1 veliki
    • kompot od marelica
    Priprema: 
    Od bjelanjaka i šečera napraviti čvrst šlag. Neprestano miješajući, dodavati žlicu po žlicu oraha. Na kraju dodati mrvice i prašak za pecivo. Staviti u kalup obložen papirom za pečenje i peci na 180 -200° C 15 - 20 minuta. Ohladiti. Od 7 dl mlijeka odvojiti 4 žlice pa razmutiti sa žumanjcima i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s vatre i dodati smjesu sa žumanjcima. Vratiti na vatru još 1 - 2 minute neprestano miješajući. Želatinu razmutiti u 7 žlica vode pa dodati u napola ohladenu krému. % 1 vrhnja za šlag izraditi, u to dodati krému i sve zajedno tuči još 1 - 2 minuté. Marelice narezati na kockice. Ohladen biskvit premazati polovicom kreme, na kremu složiti kockice marelica, a na njih staviti ostatak kreme. Cijeli kolač premazati s  1/2 L izradenog vrhnja za šlag. Ukrasiti po želji. Umjesto marelica može se upotrijebiti bilo koje sezonsko voće. 

    Nema komentara:

    Objavi komentar