srijeda, 7. siječnja 2015.

Torta od jagoda



Sastojci:
Tijesto


  • 3 jaja
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica narančinog soka
  • 125 g šećera
  • 60 g pšenicnog brašna
  • 20 g Gustin jestivog škroba
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 20 g kakaa u prahu
Prhko tijesto:
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 50 g šećera
  • 100 g omekšanog maslaca
Nadjev:
  • 6 listića crvene želatine
  • 500 g jogurta s jagodama
  • 50 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g jagoda
Za premaz
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 omot vanilin Secera
  • 50 g otopljene cokolade za kuhanje
  • 200 g jagoda
Priprema:
Biskvit: Jaja, zumanjak i sok pjenasto mijesajte elektricnim mikserom (metlicama) pri najvecoj brzini. Nakon minute uspite secer i mijesajte jos dvije minute. Pomijesajte brasno s Gustinom i Backinom, prosijte u smjesu i mijesajte pri srednjoj brzini.
Namazite pola smjese po jednoj polovici lima za kolace (30 x 40 cm, namasten i oblozen papirom za pecenje), tako da dobijete pravokutnik (20 x 30 cm). U preostali dio smjese umijesajte kakao u prahu i premazite preostali dio lima za kolace. Stavite u pecnicu.
Vrijeme pecenja: oko 10 minuta
Biskvit iskrenite s lima za kolace na radnu povrsinu i ostavite da se ohladi. Potom odvojite papir za pecenje.
Prhko tijesto:
Prosijte brasno u posudu, dodajte preostale sastojke i mijesajte elektricnim mikserom (spiralnim nastavcima) dok ne dobijete glatko tijesto.
Izvaljajte ga na dno namascenog kalupa za tortu (promjera 26 cm), stavite obruc i vise puta ubodite vilicom. Pecite na istoj temperaturi oko 10 minuta.
Tijesto odvojite s dna kalupa, ali ostavite da se na njemu ohladi.
Nadjev:
Omeksajte zelatinu prema uputama na omotu. Pomijesajte jogurt sa secerom. Zelatinu ocijedite, otopite te najprije pomijesajte s malo smjese od jogurta, a onda dodajte ostatak smjese i sve zajedno izmijesajte.
Kada se smjesa pocne stvrdnjavati, od slatkog vrhnja istucite cvrsti slag te ga umijesajte u smjesu. Jagode operite, ocistite i narezite na kockice pa umijesajte.

Na pladanj za tortu stavite ispeceno tijesto i premazite ga s 12 zlica kreme od jagoda. Ostatak kreme ravnomjerno premazite po biskvitu. Biskvit narezite s krace strane na trake siroke 5 cm, dugacke 30 cm. Prvu traku smotajte u obliku puza te stavite na  sredinu tijesta. Oko puza slazite trake, zapocevsi uvijek s drugom bojom. Sve trake tako poslozite uokolo, lagano pritisnite i ostavite tortu da se hladi 1-2 sata.
Istuci cvrsti slag s vanilin secerom i premazite cijelu tortu. Po zelji ukrasite otopljenom cokoladom i svjezim jagodama.

Nema komentara:

Objavi komentar