srijeda, 7. siječnja 2015.

TORTA LATTE MACCHIATO




Sastojci:

Biskvit:
  • 1 kutija mjesavine za Cokoladni kolac
  • 100 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca Hi margarina
  • 2 zlice skuhane, jake kave
Za nadjev:
  • 350 g marelica
  • 6 listica  bijele zelatine u listicima
  • 3 jaja
  • 100 g secera
  • 100 ml mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 omot(oko 18 g) instant cappuccina ili praska za ledenu kavu
Za ukrasavanje i posipanje:
  • 50 g prosarane svijetlotamne cokolade
  • malo kakaa.
PRIPREMA:
1- Biskvit: Prema uputama na kutiji pripremite tijesto za cokoladni kolac, ali dodajte 2 zlice prethodno skuhane, jake kave. Ulijte u kalup za kolace (promjera 26 cm, namastenog dna, oblozen masnim papirom). Stavite na srednju resetku u pecnicu.
2- Ispeceni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na resetki za kolace da se ohladi. Nakon toga stavite biskvit na pladanj za tortu i uokolo postavite obruc za tortu.
3-Nadjev: Operite, osusite, prepolovite i ocistite marelice. Rasporedite ih po torti sa zaobljenim dijelom prema gore. Omeksajte zelatinu. Pomijesajte jaja sa secerom i mlijekom i zagrijte u vodenoj kupelji. Pritom smjesu stalno pri srednjoj brzini mijesajte elektricnim mikserom.
4- Kad smjesa postane gusta i kremasta, lagano ocijedite zelatinu i uz mijesanje je rastopite u vrucoj smjesi od jaja. Ostavite da se ohladi te redovito promijesajte.
5- Od vrhnja istucite cvrsti slag i umijesajte ga u ohladenu kremu. Odvojite dvije trecine kreme i pomijesajte s praskom za cappuccino ili ledenu kavu. Polovicu tamne kreme rasporedite po marelicama i poravnajte.
6-Pet zlica svijetle kreme sacuvajte, a ostatak premazite preko tamne. Ostatak tamne kreme premazite po tome.
7-Sacuvanu svijetlu kremu uz pomoc zlicice razmazite u obliku valova po povrsini torte, ostavljajuci 1 cm od ruba. Tortu ostavite 2-3 sata da se hladi.
8- Prije posluzivanja skinite obruc za tortu. Cokoladu ribezom naribajte po povrsini torte i pospite s malo kakaa.

Nema komentara:

Objavi komentar