Prhko tijesto:
- 125 g psenicnog brasna
- 1 navrsak noza praska za pecivo
- 50 g secera
- 1 omot vanilin secera
- 70 g maslaca ili margarina
- 1 zlica hladne vode
- 3 jaja
- 125 g secera
- 1 omot vanilin secera
- 25 g psenicnog brasna
- 1 zlicica praska za pecivo
- 175 g mljevenih Ijesnjaka
- 75 g dzema od kupina
- 300 g kupina
- 1 omot crvenog preljeva za torte
- 2 zlice secera
- 200 ml soka od jabuka
- 4 jabuke (oko 750 g)
- 100 ml soka od jabuka
- 25 g secera
- 1 omot vanilin secera
- 6 listica bijele zelatine
- 400 ml slatkog vrhnja
- 25 g mljevenih Ijesnjaka
- nekoliko kupina
1-Najprije za slag s jabukama ogulite i ocistite jabuke, narezite ih na kriske i pirjajte 5 minuta u soku sa secerom i vanilin secerom. Jabuke ocijedite i pritom sok sacuvajte i ohladite.
2-Prhko tijesto: Sve sastojke mijesajte elektricnim mikserom (spiralnim nastavcima) dok dobro ne izradite tijesto. Izmijesite ga na pobrasnjenoj radnoj ploci, izvaljajte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten) i vise puta ubodite vilicom. Postavite obruc oko kalupa i stavite na resetku u pecnicu.
3-Nakon pecenja odstranite obruc, odvojite tijesto od dna, ali ga ostavite da se na njemu ohladi.
4-Biskvit: Elektricnim mikserom (metlicama) pri najvecoj brzini minutu pjenasto tucite jaja. Dodajte secer i Bourbon vanilin secer, pa tucite jos dvije minute. Na kraju pri najmanjoj brzini umijesajte brasno s Backinom i ljesnjake.
5- Tijesto ulijte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten, oblozen papirom za pecenje). Pecite oko 25 minuta na istoj temperaturi. Ostavite biskvit da se ohladi i prerezite jednom vodoravno.
6-Prhko tijesto stavite na pladanj za tortu i premazite dzemom, te oko njega stavite obruc za torte. Polozite donji biskvit s rezanom povrsinom prema gore i lagano pritisnite.
7- Za nadjev s kupinama ocistite kupine. Po uputama na omotu pripremite preljev za torte sa secerom i sokom od jabuke te umijesajte kupine. Premazite nadjevom donji biskvit, ostavljajuci pritom 1 cm slobodno od ruba.
8-Za slag s jabukama u otopljenu zelatinu postupno dodajte sok od jabuka koji ste sacuvali i ostavite da se ohladi. Od slatkog vrhnja istucite cvrsti slag i umijesajte smjesu od zelatine. Nakon toga umijesajte pirjane jabuke.
9-Polovicu slaga s jabukama rasporedite po nadjevu s kupinama. Polozite gornji dio biskvita i lagano pritisnite. Namazite preostalim slagom s jabukama. Tortu oblozite preostalim komadicima jabuka i ostavite 2-3 sata da se hladi.
10-Prije posluzivanja maknite obruc za tortu, rub pospite ljesnjacima i tortu ukrasite kupinama.
Nema komentara:
Objavi komentar