srijeda, 7. siječnja 2015.

TORTA S JABUKAMA I KUPINAMA



Sastojci:
Prhko tijesto:

  • 125 g psenicnog brasna
  • 1 navrsak noza praska za pecivo
  • 50 g secera
  • 1 omot vanilin secera
  • 70 g maslaca ili margarina
  • 1 zlica hladne vode
Biskvit:
  • 3 jaja
  • 125 g secera
  • 1 omot  vanilin secera
  • 25 g psenicnog brasna
  • 1 zlicica praska za pecivo
  • 175 g mljevenih Ijesnjaka
Za premazivanje:
  • 75 g dzema od kupina
Nadjev od kupina:
  • 300 g kupina
  • 1 omot  crvenog preljeva za torte
  • 2 zlice secera
  • 200 ml soka od jabuka
Šlag s jabukama:
  • 4 jabuke (oko 750 g)
  • 100 ml soka od jabuka
  • 25 g secera
  • 1 omot  vanilin secera
  • 6 listica  bijele zelatine
  • 400 ml slatkog vrhnja
Za ukras:
  • 25 g mljevenih Ijesnjaka
  • nekoliko kupina
PRIPREMA:
1-Najprije za slag s jabukama ogulite i ocistite jabuke, narezite ih na kriske i pirjajte 5 minuta u soku sa secerom i vanilin secerom. Jabuke ocijedite i pritom sok sacuvajte i ohladite.
2-Prhko tijesto: Sve sastojke mijesajte elektricnim mikserom (spiralnim nastavcima) dok dobro ne izradite tijesto. Izmijesite ga na pobrasnjenoj radnoj ploci, izvaljajte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten) i vise puta ubodite vilicom. Postavite  obruc oko kalupa i stavite na resetku u pecnicu.
3-Nakon pecenja odstranite obruc, odvojite tijesto od dna, ali ga ostavite da se na njemu ohladi.
4-Biskvit: Elektricnim mikserom (metlicama) pri najvecoj brzini minutu pjenasto tucite jaja. Dodajte secer i Bourbon vanilin secer, pa tucite jos dvije minute. Na kraju pri najmanjoj brzini umijesajte brasno s Backinom i ljesnjake.
5- Tijesto ulijte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten, oblozen papirom za pecenje). Pecite oko 25 minuta na istoj temperaturi. Ostavite biskvit da se ohladi i prerezite jednom vodoravno.
6-Prhko tijesto stavite na pladanj za tortu i premazite dzemom, te oko njega stavite obruc za torte. Polozite donji biskvit s rezanom povrsinom prema gore i lagano pritisnite.
7- Za nadjev s kupinama ocistite kupine. Po uputama na omotu pripremite preljev za torte sa secerom i sokom od jabuke te umijesajte kupine. Premazite nadjevom donji biskvit, ostavljajuci pritom 1 cm slobodno od ruba.
8-Za slag s jabukama u otopljenu zelatinu postupno dodajte sok od jabuka koji ste sacuvali i ostavite da se ohladi. Od slatkog vrhnja istucite cvrsti slag i umijesajte smjesu od zelatine. Nakon toga umijesajte pirjane jabuke.
9-Polovicu slaga s jabukama rasporedite po nadjevu s kupinama. Polozite gornji dio biskvita i lagano pritisnite. Namazite preostalim slagom s jabukama. Tortu oblozite preostalim komadicima jabuka i ostavite 2-3 sata da se hladi.
10-Prije posluzivanja maknite obruc za tortu, rub pospite ljesnjacima i tortu ukrasite kupinama.

Nema komentara:

Objavi komentar