Zagrebačke kremšnite
Sastojci
- 1 kom lisnatog tijesta
- 10 kom jaja
- 30 dag brašna
- 2 kašike gustina
- 38 dag šećera
- 4 kom vanilinog šećera
- 2 l mlijeka
- 5 dl vrhnja za šlag
- 1 kom kremfixa
- 3 kašike šećera
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag maslaca
- 3 kašike ulja
- 1 kašika vode
Priprema
- 1. Lisnato tijesto odmrznite. Razvaljajte ga na nešto veću površinu od površine lima za pečenje, prebacite ga na prevrnuti lim i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi koju minutu (da se ne stisne previše u pečenju). Nabockajte vilicom da se ne napuhne tokom pečenja i stavite peći na 180 stupnjeva dok lijepo ne porumeni. Gotovo tijesto smjestite u lim, prethodno odrežite viškove tijesta ako ih ima.
- 2. Jaja razdvojite. U žumanjke dodajte 30 dkg šećera od ukupne količine i vanilin šećer te dobro izradite mikserom. Zatim im dodajte brašno, gustin i pola litre ukupne količine mlijeka. Dobro izradite da dobijete smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka (1,5 l) stavite kuhati.
- 3. Kada mlijeko zakipi, ulijte u njega smjesu sa žumanjcima neprestano miješajući. Kada se smjesa sjedini s mlijekom, kuhajte sve skupa na srednje jakoj vatri 10-15 minuta, miješajući. U početku će se krema naglo zgusnuti, a zatim postajati sve rijeđa.
- 4. Dvije-tri minute prije kraja kuhanja kreme izradite bjelanjke u čvrst snijeg s ostatkom šećera (8 dkg). U ovom stadiju izrade bilo bi poželjno imati pomoć u kuhinji jer ste vi za štednjakom i neumorno miješate kremu.
- 5. Kuhanu kremu maknite s vatre i u vruću dodajte bjelanjke, sve odjednom. Laganim miješanjem (najbolje špatulom) sjedinite. Kremu sipajte na lisnato tijesto i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
- 6. Izradite vrhnje za šlag zajedno s kremfixom i šećerom (3 žlice). Premažite preko hladnih kremšnita. Čokoladu za kuhanje zajedno s maslacem, uljem i vodom otopite na pari. Kada se otopi malo prohladite (da ne propadne u šlag). Lagano prelijte preko šlaga i poravnajte, najbolje lopaticom za kolače.
- 7. Cijeli kolač smjestite u hladnjak i pustite da se dobro ohladi. Prije rezanja nož umočiti u vruću vodu.
Nema komentara:
Objavi komentar