srijeda, 18. veljače 2015.

Đumbir - ljekovita biljka ili začin?


Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela, a osim toga ima i brojna ljekovita svojstva.
Za početak priče o đumbiru upoznaćemo vas sa njegovim geografskim porijeklom i osnovnim karakteristikama, njegovim ljekovitim svojstvima, a  na kraju slijede recepti.

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež. 

Svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke.
U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.
I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.
U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita svojstva su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.



Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu. 
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. 

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Recepti

Za stopiranje prehlade

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuva se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

Za bolje varenje i detoksikaciju organizma

Napravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno “ljuto” da i najobilniji obrok možete svariti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan napitak za detoksikaciju.
Kupka za detoksikaciju pluća sa prahom đumbira
Možete napraviti i toplu kupku sa prahom od đumbira.Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Kupka podstiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina. Para, koju udišete, ulazi direktno u disajne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća.

  • Topla čokolada sa svježim đumbirom
  • 100 ml vode
  • 10 g svježeg đumbira
  • 70 g čokolade za kuvanje
  • 30 g gorke čokolade (70% kakaa)
  • 200 ml slatke pavlake
Đumbir očistite, isjecite na kolutiće, stavite u ključalu vodu i kuvajte na tihoj vatri 10 minuta poklopljeno. Ocijedite i u vruće umiješajte isjeckanu čokoladu i slatku pavlaku. Zagrevajte uz mješanje dok ne zakipi.
Napomena: Toplu čokoladu služite odmah.

Okrepljujuća supa sa svježim đumbirom

  • 100 gr integralnih špageta
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 4 sitna komada vakame algi
  • malo čilija u prahu, po ukusu
  • malo bijelog bibera
  • 1 šaka peršuna, isjeckanog
  • 1 šaka celerovog lista, isjeckanog
  • 4 kašičice soja sosa
  • komadić korijena đumbira

Krupno isjeckajte celer, šargarepu i paškanat. Luk isjecite na četvrtine. Zgnječite 3 čena bijelog luka sa sve ljuskom i ubacite ih u ekspres lonac, zajedno s pripremljenim povrćem. Nalijte sa 4 šolje vode. Dodajte alge i soja sos. Ako volite ljuto, dodajte i prstohvat čilija u prahu. Zatvorite lonac, pa kuvajte 5 minuta, od trenutka kada lonac postigne pritisak. Ispustite paru iz lonca i otvorite ga, pa vratite na vatru, da ključa. Izlomite špagete, pa ih ubacite u supu. Kuvajte oko 10 minuta. Oljuštite i izrendajte đumbir i iscijedite ga prstima da dobijete 2 kašičice soka. Dodajte sok od đumbira supi i poslužite je vrelu, posutu peršunom i celerom.

Nema komentara:

Objavi komentar