četvrtak, 30. travnja 2015.

Lan i kefir za dobar početak dana


Za lanene sjemenke je poznato da su jedne od najstarijih sjemenki s nizom blagotvornih učinaka. Sadrže puno vlakana, vitamina i minerala. Ove hranjive tvari se najbolje mogu iskoristiti iz svježe mljevenih lanenih sjemenki.
Lan je također jedan od najbogatijih izvora važnih omega-3 masnih kiselina. Sadrži dijetalna vlakna i lignane-kemijske tvari koje imaju jaka antioksidativna svojstva. Od važnih vitamina i minerala sadrži vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, selen i cink.
Dobra svojstva lana:
  • potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava
  • poboljšava probavu
  • jača imunitet
  • održava kožu zdravom
  • pomaže regulirati razinu šećera u krvi
  • pomaže kod problema s menopauzom

Kefir je kiselkasti napitak koji može pridonijeti boljoj otpornosti i ojačati imunološki sustav. Uz korisne probiotičke bakterije, sadrži i kvasac koji obnavlja crijevnu floru. Još jedno pozitivno djelovanje kefira je da smanjuje želju za nezdravom hranom. Kefir jača imunitet, smanjuje probavne probleme, čisti tijelo od toksina, liječi upalne procese i smanjuje kolesterol.
Lan i kefir
Lan i kefir su odlična kombinacija i jedan od najboljih prirodnih lijekova za čišćenje crijeva. Zdrava crijevna flora je vrlo bitna za cjelokupno zdravlje, stoga je važno imati čista crijeva i zdravu probavu. Lan i kefir su u tom slučaju najbolja kombinacija, pomoću koje možemo za 3 tjedna napraviti uspješno čišćenje crijeva. Lan je potrebno svježe samljeti.

Recept:

1.tjedan = 1 žlica lanenog brašna ili sjemenki + 100 ml kefira
2.tjedan = 2 žlice lanenog brašna ili sjemenki + 100 ml kefira
3.tjedan = 3 žlice lanenog brašna ili sjemenki + 150 ml kefira
Lan i kefir se u ovoj kombinaciji konzumiraju 3 tjedna umjesto uobičajenog doručka, te se kroz dan pije najmanje 2 litre vode.
Preuzeto sa kiwi.hr

Nema komentara:

Objavi komentar