srijeda, 29. travnja 2015.

Savršeno tijesto za pizzu i štapiće sa sirom




Potrebni sastojci:

Osnovno tijesto za pizzu

1 šolja (250 ml) tople vode
2 ¼ kašičice suhog kvasca
1 kašika meda ili šećera
2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ili običnog ulja
3 šolje brašna za hljeb i peciva

Za štapiće sa sirom i bijelim lukom

2 kašike otopljenog putera
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckanog
¼ šolje naribanog parmezan sira
120 g naribanog mocarela sira

Umijesite tijesto za pizzu: U većoj posudi za miješanje pomiješajte kvasac, med/šećer i toplu vodu. Dobro promiješajte i ostavite 10-15 minuta da se kvasac aktivira i počne da pjeni. Nakon toga dodajte so, ulje i polovicu brašna pa sve dobro izmiješajte.
Nakon što ste umiješali polovicu brašna, ostatak dodavajte dio po dio dok ne dobijete željenu kozinstenciju tijesta, mekano, ali da se ne lijepi. Kad ste napravili takvo tijesto, mijesite ga oko šest minuta, to je veoma važno i ne preskačite ovaj dio.
Kad ste tijesto dobro umijesili, stavite ga da se diže 1-2 sata u posudu koju ste prethodno namastili uljem i tijesto prekrili plastičnom folijom. Nakon toga tijesto koristiti po vašoj želji za pizzu ili po našem predlogu za štapiće od sira i bijelog luka.

Rernu uključite da se grije na 250C zajedno sa kamenom za pizzu, ako nemate kamen, veliku tepsiju za keksiće okrenite naopačke i stavite u rernu da se grije.
Izmiješajte otopljeni puter i naseckani ijeli luk i ostavite sa strane.
Tijesto na masnom papiru, oklagijom razvaljajte u krug promera 30-ak centimetara pa ga premažite mješavinom bijelog luka i putera, pa bogato pospite mocarela sirom i parmezanom.
Zajedno sa papirom tijesto stavite na zagrijani pleh i pecite 9-10 minuta. Izvadite tijesto iz rerne, ostavite da se prohladi 1-2 minuta pa isijecite na prutiće.

Nema komentara:

Objavi komentar