petak, 19. prosinca 2014.

Bečka torta




Sastojci:

6 jaja,
150 g šećera,
180 g glatkog brašna,
prstohvat soli,
50 g otopljenog maslaca,
ribana korica limuna;

Za kremu:

6 žumanaca,
300 g čokolade,
50 ml mlijeka,
6 kašika šećera,
400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije napravite biskvit kojeg ćete zalediti i po potrebi koristiti. U zdjelu stavite šećer, jaja i so, pa iznad vruće kupke sa pjenjačom mutite nekoliko minuta dok dobijete svjetložutu masu koja je topla oko 40 stepeni. Zatim masu mikserom mutite 15 minuta, dodajte brašno i lagano ga umiješajte. Na kraju dodajte otopljeni maslac i sve lagano promiješajte. Stavite u podmazan i pobrašnjen okrugli kalup za torte pa pecite 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C. Biskvit ohladite, prerežite i kore zaledite tako da ih složite u odgovarajuću posudu, a između svake kore stavite list papira za pečenje kako bi se kasnije lakše razdvajale. Za ovu tortu kremu pripremite tako da na pari rastopite izlomljenu čokoladu sa malo mlijeka i dobro izmutite. Nastavite mutiti, skinite sa vatre i polagano dodajte jedno po jedno žumance i jednu po jednu kašiku šećera. Sve dobro izmutite. Zatim dodajte tučeno slatko vrhnje i sjedinite u kompaktnu kremu. Premažite kore koje ste prethodno ostavili nekoliko sati na sobnoj temperaturi i površinu torte, te je ukrasite po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar