ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Čokoladni ekleri


Sastojci:

500 ml. mlijeka od 2,8 %
50 gr. glatkog brašna
100 gr. šećera
2 žumanjka
15 g. kaka bez šećera

Miješati žumanjke sa šećerom dok ne prosvjetle, dodati brašno I kakao I sve opet miješati te dodati 100 ml. mlijeka I ponovo miješati.  Staviti ostatak mlijeka (400 ml.) u lonac I zagrijati. Kada mlijeko postane toplo dodajte ga u miješavinu (žumanjke, brašno, kakao) stalno miješajući. Vratiti sve u lonac I miješati dok ne zakipi. Kada zakipi miješajte dok se ne pretvori u prekrasnu kremu, koju ćemo ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Da se ne bi stvorila kora pokrijte plastičnom folijom. Poslije toga staviti je u frižider da se potpuno ohladi.

Tijesto:

200 ml. vode
prstohvat soli
75 gr. maslaca
125 gr. glatkog brašna
3 jaja
1 žumanjak

Priprema:
Staviti vodu, maslac I so u lonac na laganu vatru I miješati dok se maslac ne otopi.Kada dođe do tačke vrenja maknuti s vatre I ubaciti brašno sve odjednom. Brzo miješati drvenom kašikom dok ne dobijete glaqtko tijesto koje se ne lijepi za lonac.
Prebacite tijesto u drugu posudu I dodati jedno jaje pa miješati dok jaje ne bude vise vidljivo. Na isti način dodavati sva jaja. Stijesto staviti u vrećicu za dekoraciju sa glatkim promjerom 1 cm. Staviiti papir za pečenje na tepsiju I istisnuti tijesto u obliku štapića dužine oko 8 cm. Miješati žumanjak sa kašikom vode I premazati štapice. Peći 25 min. na 200 C, te ostaviti ih da se ohlade na soobnoj temperaturi. Ispečene eklere okrenuti I puniti sa kremom od čokolade uz pomoć vrećice za dekoraciju. Stavite eklere u frizider dok se pravi glazura.

Čokoladna glazura:

100 gr. čokolade
50 g. šećera
30 g. maslaca
2 kašike vode

Rastopiti čokoladu sa maslacem I vodom, pa dodati šećer u prahu I dobro izmješati, da I dobili glatku smjesu. Ako bude potrebno zagrijte još malo smjesu kako bi se I šećer otopio. Izvaditi eklere iz frižidera I glazurim ih premazati po želji.





Nema komentara:

Objavi komentar