srijeda, 17. prosinca 2014.

Greške koje pravimo kad kuhamo supu



Prilikom kuhanja supe mnogi od nas prave greške kojih nismo ni svjesni.
1. Kuhanje na visokoj temperaturi
U želji za što bržim ručkom, većina nas će supu kuhati na maksimalnoj temperaturi. U tom slučaju meso bi moglo da bude suho, a povrće prekuhano. Da biste iz svih namirnica izvukli najbolje supa se mora krčkati na što nižoj temperaturi. Jačina kuhanja trebalo bi da bude takva da se na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mehurića.
2. Nedovoljno soli
Ništa nije toliko bitno kao prava količina soli. Dok kuhate supu obavezno je, s vremena na vrijeme, okusite kako biste pogodili tačnu količinu začina. Vjerujte svojim čulima više nego receptu.
3. I voda je dovoljna
Iako mnogi od nas u supu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje supa može biti savršeno ukusna. Supe napravljene samo od vode s idealnom količinom začina i soli mogu biti sjajne. Da biste pojačali aromu, možete probati s jednim neobičnim savjetom. Naime, pred kraj kuhanja dodajte malo kore parmezana za intenzivniji ukus.
4. Prekuhano povrće
Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bi svakako trebalo izbjegavati. Naime, povrću je potrebno mnogo manje kuhanja nego mesu, pa ga morate postepeno dodavati u supu, u zavisnosti od toga koliko mu je vremena potrebno da se skuha. Odmah na početku možete staviti celer i luk, pa meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće.
5. Neodgovarajući začini
Kako bismo poboljšali ukus supe i dali joj drugačiju notu često znamo da eksperimentišemo sa začinima i pritom pretjeramo. Iako su oni najbolji način na koji možemo poboljšati ukus i izgled supe, pri odabiru treba paziti da se ukusi dobro sjedine. Pokušajte sa svježe mljevenim biberom, začinskim biljem ili pak malo narendanog parmezana. Odlični dodaci za krem čorbe su jogurt, kisela  pavlaka, a možete probati i s prženim sjemenkama bundeve.

 

Izvor: zadovoljna.hr

Nema komentara:

Objavi komentar