četvrtak, 11. prosinca 2014.

Karamel torta


biskvit, (kalup promjera 20 cm):
3 žumanjka
120 ml mlijeka1 kašike ekstrakta vanilije150 g prosijanog brašna150 g kristalnog šećera10 g praška za pecivoprstohvat soli85 g maslaca sobne temperature, nasjeckanog na komadićeZagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pobrašnite kalup za tortu. U posudi lagano promiješajte žumanjke, 30 ml mlijeka i vaniliju. U zdjeli od miksera promiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) i miksajte na laganoj brzini dok se smjesa ne ujednači. Dodajte maslac i ostakak mlijeka, 90 ml. Miksajte na laganoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Povećajte brzinu miksera i miješajte jos dvije minute. Sastrugajte smjesu koja se nakupi na stranicama zdjele. Postepeno dodajte smjesu jaja, u tri navrata i nakon svakog dobro promiksajte. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 30 do 40 minuta, ili provjerite s čačkalicom. Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu 10 minuta, pa ga izvadite ga iz kalupa da se do kraja ohladi prije stavljanja kreme. Isti postupak ponovite za još jedan biskvit.
KARAMEL KREMA
220 g smeđeg šećera200 g bijelog šećera250 ml slatkog vrhnja za šlagpola kašikice soda bikarbone115 g hladnog maslaca nasjeckanog na komade
U srednju posudu stavite obje vrste šećera i slatko vrhnje da zakuha, i ostavite da kuha jednu minutu. Dodajte sodu i kuhajte još jednu minutu. Maknite s vatre i dodajte narezani maslac, ali nemojte miješati. Jako je bitno da nakon što stavite maslac ne promiješate smjesu. Ostavite da se smjesa ohladi u vodenoj kupelji pola sata, i nakon toga još 90 minuta u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka i miksajte dok ne dobijete željenu gustoću. Stavite jedan biskvit na tanjur, premažite ga s oko 1/3 karamel kreme, položite drugi biskvit, pa premažite cijelu tortu. Pokrijte ju i odmah stavite u hladnjak. Tortu sam ukrasila sa karameliziranim lješnjacima tako da sam 100 g šećera otopila na laganoj vatri, dodala 125 g preprženih nasjeckanih lješnjaka, dobro promiješala i ostavila da se ohladi na pek papiru. Na kraju sam cijelu smjesu usitnila u multipraktiku i obložila stranice torte.

Nema komentara:

Objavi komentar