četvrtak, 11. prosinca 2014.

Kiwi torta

Biskvit, kalup promjera 22 cm
3 jaja3 žlice šećera3 žlice brašna1 ravna žlica kakaa u prahupola vrećice praška za pecivo2 žlice rumaKrema4 kivija4 jaja1 vrećica želatine u prahu150 g šećera200 ml vrhnja za šlag1 žlica gustina2 šlag fixa2 vanilin šeceraDekoracija400 ml vrhnja za šlag2 kivija2 šlag fixa2 vanilin šecera
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke čvrsto istucite i stavite sa strane. Žumanjke pjenasto miksajte, pa im dodajte šećer, još dobro promiksajte, zatim brašno pomiješanosa praškom za pecivo i kakao. Kad smjesa bude jednolicna pažljivo umiješajte bjelanjke kuhačom. Pecite cca 10 minuta, probajte čačkalicom da li je pečeno. Biskvit ohladite, maknite donji dio kalupa, a prsten ostavite oko torte na tanjuru na kojem ćeteposlužiti tortu. Zagrijte rum i prelijte ga preko biskvita.
KREMA
Kivi ogulite i izmiksajte ga štapnim mikserom. Stavite ga u posudu na laganu vatru zajedno sa pola količine šećera dok ne zakipi. Smjesu prelijte preko 4 umućena žumanjka, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zakipi. U međuvremenu dodajte žlicu gustina. Kremu ostavite da se hladi. Želatinu rastopite sa 5 žlica vode, otopite na laganoj vatri i umiješajte u toplu kremu, sve dobro promiješajte i ostavite kremu da se dobro ohladi.Kad je krema hladna, bjelanjke dobro istucite sa preostalim šećerom i umiješajte ih u kremu.Zatim istucite vrhnje za šlag sa šlag fixom i vanilin šecerom, ako koristite vrhnje tipa hople i sl. nije potreban šlag fix i vanilin šecer. Istučeno vrhnje lagano umiješajte u kremu od kivija, iskrenite na biskvit i stavite u hladnjak da se rashladi.
DEKORACIJA
Slatko vrhnje istucite i premažite ga preko kreme od kivija ili dekorirajte slastičarskom vrećicom po želji. Kivi narežite na ploške, pa još po pola i dekorirajte.Tortu je najbolje otaviti preko noci u hladnjaku, ali dovoljno je i 3 do 4 sata da se rashladi.

Nema komentara:

Objavi komentar