Sastojci:
3 šalice zobenih pahuljica (720 ml),
115 g maslaca na sobnoj temperaturi,
1/3 šalice smeđeg šećera (80 ml)
1/3 šalice meda (80 ml) (u zamjenu može i rižin ili ječmeni slad),
2 žličice cimeta,
2 jušne žlice ribanog đumbira (može poslužiti i manja količina suhog đumbira u prahu),
1 šalica kokosovog brašna (60 ml) (umjesto kokosa možete upotrijebiti mljevene bademe ili orahe),
1 žličice soda bikarbone, prstohvat soli
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u procesoru dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Izvadite tijesto na komad folije, zamotajte ga i stavite u hladnjak oko sat vremena, a može i preko noći. Zagrijte pećnicu na 175 C. Pripredite dva kalupa za pečenje keksa te ih obložite papirom za pečenje ili namažite uljem. Podijelite tijesto na pola, pa zatim svaku polovicu na 8 djelova. Oblikujte kuglice koje zatim spljoštite među dlanovima kao da radite pogačice. Poslažite pogačice u kalupe za pečenje ostavljajući puno razmaka između njih. Odrežite komad plastične folije veličine kalupa pa prekrijte pogačice folijom i rukom pritiščite dok keksi ne postanu vrlo tanki. Pažljivo odlijepite foliju te u svaki keks, za ukras, utisnite malu žličicu zobenih pahuljica. Pecite kekse 10 minuta, s tim da nakon 5 minuta rotirate kalup kako bi se keksi ravnomjerno pekli.
Nema komentara:
Objavi komentar