ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Kroketi od krompira

 
 
Sastojci:
 
700 gr. krompira
350 gr. brašna
40 gr. margarina
začina
4 jaja
200 gr. prezli
200 gr. šunke
 Priprema:
 
Krompir oguliti i skuhati, zatim izgnječiti (kao za pire krompir). U izgnječen krompir dodati kašiku začina, 150 gr. brašna, omekšali margarin i dva jajeta. Umjesiti tijesto. Po potrebi dodati još brašna. Tijesto će po malo da se lepi za ruke, tako da vam brašno uvijek bude pri ruci.U tijesto dodati šunku iseckanu na kockice (ali ne morate, jako je ukusno i bez šunke). Rukom oblikovati smjesu u štapice ili u obliku pljeskavice tj. uz pomoć brašna formirati krokete.    


Za pohovanje:
 
U jedan tanjir umutiti jaja, u drugi staviti brašno, a u treći staviti prezle. Krokete (kada se svi formiraju) prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih u dubokom ulju, na srednjoj temperaturi. Pržene krokete, kada porumene, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti toplo, uz prilog po želji. Naročito dobro idu, kao prilog, uz piletinu , sa Tartar-sosom, ili ruskom salatom.
(slika preuzeta sa super recepti)


Nema komentara:

Objavi komentar