ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Medena jela za medenu jesen


Tmurni i hladni jesenji dani, koji sa sobom nose kiše i neugodne viroze, uvijek su slađi uz kašiku-dvije mirisnog meda, rastvorenog u aromama čaja od planinskog bilja i limunovog soka. Ova visokovrijedna namirnica osim kao dodatak čaju i nekim poslasticama, koristi se i za pripremu vrhunskih jela, najčešće kao dodatak sosu ili marinadi.
Med je u najvećoj mjeri sadržan od fruktoze i glukoze, a sadrži i organske kiseline, aminokiseline, enzime, zrnca polena, eterična ulja, flavonoide, vitamine i minerale. Izrazito je kaloričan i lako se probavlja, pa predstavlja značajan izvor energije za sportaše, jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Zahvaljujući svome sastavu cijenjen je antioksidans.
Različite vrste meda imaju različita ljekovita djelovanja, pa se med preporučuje kod prehlada, upala disajnih organa, med od lavande je dobar protiv nadutosti i grčeva, ali se preporučuje i osobama koje imaju teškoće sa čirom na želucu. Med se preporučuje i za regulaciju probavnih organa, naročito jetre i žuči, za koje je posebno pogodan med od kestena, koji je preporučljiv i za jačanje imuniteta.Bagremov med preporučuju se kod bolesti krvotoka, zatvora, a i nesanice, nervoze i napetosti, dok jelivadski med odličan za jačanje imuniteta, pa pomaže i osobama sa alergijskim tegobama. Važno je imati na umu da je med termolabilan, odnosno da gubi određena ljekovita svojstva kada je izložen temperaturama iznad 40°C. Zbog toga med ne treba dodavati u vruć čaj, već uvijek u mlak.
Med se u velikoj mjeri koristi i u kozmetici, najčešće za izradu maski za čišćenje lica, uklanjanje bora i rehidraciju kože. Preporučuje se osobama koje žele dobiti koji kilogram, jer povoljno djeluje na apetit. Med je blagotvoran i za one koji žele smršati. Dovoljno je da ujutro na prazan želudac popiju čašu mlake vode u koju su dodali kašičicu meda i dvije kašičice limuna.
(Gusto)

Nema komentara:

Objavi komentar