utorak, 23. prosinca 2014.

ORANŽ TORTA


POTREBNO ZA KORE

 8 jaja,
kora od jedne pomorandže,
250 g šećera,
350 g mljevenih badema

ZA FIL

4 kašike mlijeka,
150 g šećera,
100 g mljevenih badema,
200 g putera,
sok od jedne pomorandže,
4 žumanceta,
100 g čokolade za kuhanje

ZA PREMAZIVANJE
250 g džema od pomorandže,
200 g bijele čokolade,
70 g putera,
30 g kokosovog brašna

 PRIPREMA
Od bjelanaca umutite čvrst snijeg, pa polako dodajte šećer neprestano muteći. Dodajte jedno po jedno žumance, a kad se smjesa sjedini, lagano umiješajte mljevene bademe i struganu koru pomorandže. Smjesu sipajte u podmazan pleh i pecite koru oko 30 minuta na 180 stepeni. Na tihoj vatri kuhajte šećer i mlijeko dok se šećer ne istopi, dodajte mljeveni badem, pa još malo prokuhajte. Sklonite s vatre, pa, kad se ova smjesa ohladi, umiješajte omekšali puter, žumanca, sok od jedne pomorandže i otopljenu čokoladu za kuhanje. Ohlađenu koru presjecite na tri dijela, (ja pravim posebno 3 kore ali dodam još jedno jaje pa da bi u jednu koru išlo po 3 jaja)  pa svaki dio premažite prvo džemom od pomorandže, a zatim filom. Posljednju koru premažite samo džemom i odložite tortu u frižider. Ohlađenu tortu prelijte bijelom čokoladom koju ste otopili sa puterom i dekorišite po želji. Umjesto preliva od bijele čokolade za tortu možete da koristite i bijeli fondan. 

(Super Recepti)

Nema komentara:

Objavi komentar