Manti
800g
brašna
400g
faširanog mesa
dvije
glavice luka
dva
jaja
3 do 4
čehna bijelog luka
jedan
buntić friškog peršuna
četiri
paradajza
dvije
kašike paradajz pirea
malo
soli
malo
bibera
malo
aleve paprike
malo
soli sa začinskim povrćem
|
Sos-preliv
600ml
jogurta
četiri
čehna bijelog luka
100g
putera
malo
soli
malo
sumak
|
Brašno, jaja i so, sa manjom količinom tople vode zamijesiti u tijesto
Način pripremeBrašno, jaja i so, sa manjom količinom tople vode zamijesiti u tijesto. Tijesto treba da bude mnogo tvrdo. Poklopiti i ostaviti na stranu, da odmara.U međuvremenu pripremati fil. Oba luka prečistiti i peršun, oprati i izrezati na što sitnije. Sjediniti sa mesom i svim navedenim začinima. Tijesto razdvojiti na dva dijela. Razviti jufku (ne razvijat pretanko) da je deblja, kao za tjesteninu. Nožem za pizzu rezati na kvadrate 3x3cm veličine. Fil nanijeti na svaki kvadrat i ćoškove sastaviti i zatvoriti manti kao što je na slici. U tavi sa cca. 200ml ulja manti prepržiti da dobiju tamnožutu boju. Sva 4 paradajza oguliti i izrendati. U tavi sa malo ulja prepržiti paradajz pire, pa zatim, dodat rendani paradajz i začine, pa kratko predinstati. 2l vruće vode uliti i pustiti da sve skupa prokuha. Zatim manti staviti u tepsiju i odmah preliti kuhanim sosom, na cca. 30min ih zapeći. Peći na 250°C. Jogurt, so i sitno rezani bijeli luk umijesiti i preliti preko serviranih manti. Zatim dobro uprženim puterom preliti i sumak posuti preko. Napomena: sastav je za dvije jufke, jednu jufku napuniti filom, prepržiti manti, ohladiti i upakovati u zamrzivač. Idealno za uskraćeno vrijeme |
Nema komentara:
Objavi komentar