ponedjeljak, 5. siječnja 2015.

Napoleončić


Sastojci 
Za kore: 
  • 1 pakiranje zaleđenog lisnatog tijesta 
Za kremu I: 
  • 5 dl mlijeka 
  • 5 žlica šećera 
  • 1 stapić vanilije 
  • 10 dag gustina 
  • 5 žumanjaka 
  • 1 jaje 
  • 2 žlice likera od naranče 
  • 15 dag maslaca 
Za kremu II: 
  • preljev od jagode ili maline 
Za ukrašavanje: 
  • 5 dag šećera uprahu 
Priprema 
 Kore: 
Lisnato tijesto odledite. Radnu plohu pobrasnite i od tijesta razvaljajte tri tanke kore. Na svakoj kori napravite rezne linije u obliku pravokutnika velicine 5x10 cm. Lim za pecenje oplahnite vodom s vanjske strane, ne mastite. Svaku koru pecite zasebno. Kad ih stavite na lim, lagano ih izbodite vilicom. Stavite ih peci 10 minuta na temperaturi od 220°C. Ostavite kore sa strane neka se ohlade. Krema: 
Stapic vanilije raspolovite i ostruzite sjemenke. I sjemenke i staple stavite u posudu s 4 dl mlijeka i 4 zlice secera. Posudu s mlijekom stavite na stednjak neka uzavri. U meduvremenu umutite gustin s 1 dl mlijeka. U drugoj posudi umutite zumanjke, jaje i secer. Pomijesajte smjesu od zumanjaka i mjesavinu gustina. Kad mlijeko uzavri smanjite temperaturu stednjaka. Uz stalno mijesanje, u mlijeko postupno dodajte dobivenu smjesu od zumanjaka i gustina. Dobro mijesajte i pazite da vam se ne stvore grudice. Kuhajte dok se krema ne zgusne. Kad je krema gotova, ostavite je neka se malo ohladi. U kremu umijesajte liker od narance i maslac narezan na listice. Dobro mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Neka se krema ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak neka se potpuno ohladi.
Izrada:
Jednu koru stavite na odgovarajucu podlogu. Premazite je preljevom od jagoda. Pomocu sprice za kolace na koru rasporedite kremu u obliku valova. Prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Zavrsite trecom korom.
 Ukrasavanje: 
Cijeli kolac pospite secerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar