utorak, 6. siječnja 2015.

Fantastična ideja za doručak: Pečeno jaje u kriški hljeba

Evo još jedne super fore za doručak. Iako je sve prikazano u slikama, da malo pojasnimo. Obilježite nožem mjesto na kriški hljeba na kojem ćete ubaciti jaje, a prije jajete kašikom to mjesto 'utabate'. Posolite, pobiberite i pospete sa malo sira. Stavite u rernu i pečete oko 15 minta, na 150 stepeni.


(Namernice.ba)

Pohovana piletina


Sastojci:

Pileći fileti (po želji, a može i drugi dio pilećeg mesa)
Jaja, brašno, ulje
Mrvice hljeba
Parmezan i sol

Postupak:

Filete najprije oprati, a potom ih osušiti kuhinjskim papirom. Nakon toga ih posolite. Sljedeći korak jeste da ih dobro uvaljate u mrvice hljeba i narendani parmezan sir. Tek nakon toga ih pospete sa malo brašna. Nakon toga ih uvaljate u jaja i propržite ih na ulju zagrijanom na srednjoj varijanti tek toliko da fileti dobiju malo zlatne boje i da su uhvati korica. Potom ih posložite na kuhinjski papir da se ulje iscijedi. Sljedeći korak je da na neki način u tepsiju stavite ili rešetku ili neko pomagalo koje će odvojiti piletinu od površine tepsije, kako bi se ulje tokom pečenja dodatno iscijedilo. Kada posložite piletinu, pokrijte je alu folijom i pecite oko 40-45 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Čačkalicom provjeravati tokom pečenja, a nakon pečenja ostaviti da malo odstoji. Poslužite po želji.

(Namernice.ba)

Manti






Manti
800g
brašna
400g
faširanog mesa
dvije
glavice luka
dva
jaja
3 do 4
čehna bijelog luka
jedan
buntić friškog peršuna
četiri
paradajza
dvije
kašike paradajz pirea
malo
soli
malo
bibera
malo
aleve paprike
malo
soli sa začinskim povrćem
Sos-preliv
600ml
jogurta
četiri
čehna bijelog luka
100g
putera
malo
soli
malo
sumak

Brašno, jaja i so, sa manjom količinom tople vode zamijesiti u tijesto 



Način pripreme

Brašno, jaja i so, sa manjom količinom tople vode zamijesiti u tijesto. Tijesto treba da bude mnogo tvrdo. Poklopiti i ostaviti na stranu, da odmara.

U međuvremenu pripremati fil.

Oba luka prečistiti i peršun, oprati i izrezati na što sitnije. Sjediniti sa mesom i svim navedenim začinima.

Tijesto razdvojiti na dva dijela.

Razviti jufku (ne razvijat pretanko) da je deblja, kao za tjesteninu. Nožem za pizzu rezati na kvadrate 3x3cm veličine.

Fil nanijeti na svaki kvadrat i ćoškove sastaviti i zatvoriti manti kao što je na slici.

U tavi sa cca. 200ml ulja manti prepržiti da dobiju tamnožutu boju.

Sva 4 paradajza oguliti i izrendati.

U tavi sa malo ulja prepržiti paradajz pire, pa zatim, dodat rendani paradajz i začine, pa kratko predinstati. 2l vruće vode uliti i pustiti da sve skupa prokuha.

Zatim manti staviti u tepsiju i odmah preliti kuhanim sosom, na cca. 30min ih zapeći. Peći na 250°C.

Jogurt, so i sitno rezani bijeli luk umijesiti i preliti preko serviranih manti. Zatim dobro uprženim puterom preliti i sumak posuti preko.

Napomena: sastav je za dvije jufke, jednu jufku napuniti filom, prepržiti manti, ohladiti i upakovati u zamrzivač. Idealno za uskraćeno vrijeme

ponedjeljak, 5. siječnja 2015.

Napoleončić


Sastojci 
Za kore: 
  • 1 pakiranje zaleđenog lisnatog tijesta 
Za kremu I: 
  • 5 dl mlijeka 
  • 5 žlica šećera 
  • 1 stapić vanilije 
  • 10 dag gustina 
  • 5 žumanjaka 
  • 1 jaje 
  • 2 žlice likera od naranče 
  • 15 dag maslaca 
Za kremu II: 
  • preljev od jagode ili maline 
Za ukrašavanje: 
  • 5 dag šećera uprahu 
Priprema 
 Kore: 
Lisnato tijesto odledite. Radnu plohu pobrasnite i od tijesta razvaljajte tri tanke kore. Na svakoj kori napravite rezne linije u obliku pravokutnika velicine 5x10 cm. Lim za pecenje oplahnite vodom s vanjske strane, ne mastite. Svaku koru pecite zasebno. Kad ih stavite na lim, lagano ih izbodite vilicom. Stavite ih peci 10 minuta na temperaturi od 220°C. Ostavite kore sa strane neka se ohlade. Krema: 
Stapic vanilije raspolovite i ostruzite sjemenke. I sjemenke i staple stavite u posudu s 4 dl mlijeka i 4 zlice secera. Posudu s mlijekom stavite na stednjak neka uzavri. U meduvremenu umutite gustin s 1 dl mlijeka. U drugoj posudi umutite zumanjke, jaje i secer. Pomijesajte smjesu od zumanjaka i mjesavinu gustina. Kad mlijeko uzavri smanjite temperaturu stednjaka. Uz stalno mijesanje, u mlijeko postupno dodajte dobivenu smjesu od zumanjaka i gustina. Dobro mijesajte i pazite da vam se ne stvore grudice. Kuhajte dok se krema ne zgusne. Kad je krema gotova, ostavite je neka se malo ohladi. U kremu umijesajte liker od narance i maslac narezan na listice. Dobro mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Neka se krema ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak neka se potpuno ohladi.
Izrada:
Jednu koru stavite na odgovarajucu podlogu. Premazite je preljevom od jagoda. Pomocu sprice za kolace na koru rasporedite kremu u obliku valova. Prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Zavrsite trecom korom.
 Ukrasavanje: 
Cijeli kolac pospite secerom u prahu.

Ananas kolač


Tijesto: 


  • 5 jaja
  • 14 dag secera
  • 1 vanilin secer
  • 10 dag brasna
  • 1 prasak za pecivo
Krema: 
  • ananas iz konzerve
  • 4 zlice gustina
  • 3 zlice secera
  • 1 slag pjena za kremu
  • 1 slag pjena za
  • ukrasavanje
Priprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodajuci secer, vanilin secer, zumanjke i brasno pomijesano s praskom za pecivo. Peceni kolac prerezati i premazati pripremljenom kremom.
Priprema:
Gustin i secer razmutiti s malo soka od ananasa. Preostali sok ukuhati i uliti razmuceni gustin, te stalno mijesajuci kuhati dok se ne zgusne. U ohladeno umijesati sitno sjeckani ananas i tucenu slag pjenu. Gotov kolac premazati jos jednom tucenom slag pjenom i ukrasiti.

Parfe kocke


Tijesto: 
  • 4 jaja
  • 6 zlica brasna
  • 6 zlica secera
  • 2 zlice ulja
  • 2 zlice mlake vode
Krema: 
  • 1 dl mlijeka
  • 5 zumanjaka
  • 15 dag secera
  • 1 vanilin secer
  • 2 dag zelatine
  • 6 dl slatkog vrhnja
Priprema: 
Umutiti zumanjke sa secerom, uljem i vodom, te lagano umijesati brasno i snijeg od bjelanjaka. Peceni biskvit staviti na podlogu za posluzivanje torte, oko njega namjestiti prsten oblika zeljenog kalupa i uliti pripremljenu kremu. Ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.
Priprema:
Zelatinu namociti u mlako mlijeko i ostaviti da nabubri. zumanjke, secer i vanilin secer umutiti i kuhati na pari dok smjesa ne udvostruci volumen. U vruce dodati zelatinu. Smjesu hladiti i u ohladenu lagano umijesati tuceno slatko vrhnje.

subota, 3. siječnja 2015.

VOĆNI KOLAČIĆI


Sastojci:

500g glatkog brasna,
75 g kvasca,
17 kockica secera,
0,25 I mlakog mlijeka,
3 zumanjka,
0,2 I ulja,
1/2 zlicice soli,
300 g marelica,
200 g ribizla

Nadjev:

200 g svjezega kravljeg sira,4 zlice secera u prahu,
30 g maslaca,
1 zumanjak,
1/2 vanilin secera,
malo ribane limunove kore

Priprema:

Od jednog dijela mlijeka, secera, malo brasna i kvasca pripremiti smjesu koju, kada se digne, treba umijesiti s brasnom, zumanjcima, uljem, secerom, soli i preostalim mlijekom. Izraditi tijesto i ostaviti ga da se digne. Zatim ga tri puta po 15 minuta dobro izraditi kuhacom, a kada se tijesto opet digne, treba ga razvaljati na pobrasnjenoj dasci i okruglim kalupom izrezati kolacice. Na sredini svakog napraviti rupicu, u nju staviti nadjev od kravljeg sira, preko kojeg treba sloziti polovice marelica i oko njih staviti nekoliko cmih ribizla. Krajeve kolacica premazati zumanjcima, staviti u namascen lim, paziti na razmak, i peci dok ne dobiju zlatnozutu boju.

Priprema nadieva:
Svjezi kravlji sir mijesati sa secerom u prahu. vanilin secerom, maslacem. zumanjcima i limunovom korom.