srijeda, 7. siječnja 2015.

TORTA S JABUKAMA I KUPINAMA



Sastojci:
Prhko tijesto:

  • 125 g psenicnog brasna
  • 1 navrsak noza praska za pecivo
  • 50 g secera
  • 1 omot vanilin secera
  • 70 g maslaca ili margarina
  • 1 zlica hladne vode
Biskvit:
  • 3 jaja
  • 125 g secera
  • 1 omot  vanilin secera
  • 25 g psenicnog brasna
  • 1 zlicica praska za pecivo
  • 175 g mljevenih Ijesnjaka
Za premazivanje:
  • 75 g dzema od kupina
Nadjev od kupina:
  • 300 g kupina
  • 1 omot  crvenog preljeva za torte
  • 2 zlice secera
  • 200 ml soka od jabuka
Šlag s jabukama:
  • 4 jabuke (oko 750 g)
  • 100 ml soka od jabuka
  • 25 g secera
  • 1 omot  vanilin secera
  • 6 listica  bijele zelatine
  • 400 ml slatkog vrhnja
Za ukras:
  • 25 g mljevenih Ijesnjaka
  • nekoliko kupina
PRIPREMA:
1-Najprije za slag s jabukama ogulite i ocistite jabuke, narezite ih na kriske i pirjajte 5 minuta u soku sa secerom i vanilin secerom. Jabuke ocijedite i pritom sok sacuvajte i ohladite.
2-Prhko tijesto: Sve sastojke mijesajte elektricnim mikserom (spiralnim nastavcima) dok dobro ne izradite tijesto. Izmijesite ga na pobrasnjenoj radnoj ploci, izvaljajte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten) i vise puta ubodite vilicom. Postavite  obruc oko kalupa i stavite na resetku u pecnicu.
3-Nakon pecenja odstranite obruc, odvojite tijesto od dna, ali ga ostavite da se na njemu ohladi.
4-Biskvit: Elektricnim mikserom (metlicama) pri najvecoj brzini minutu pjenasto tucite jaja. Dodajte secer i Bourbon vanilin secer, pa tucite jos dvije minute. Na kraju pri najmanjoj brzini umijesajte brasno s Backinom i ljesnjake.
5- Tijesto ulijte u kalup za torte (promjera 26 cm, namasten, oblozen papirom za pecenje). Pecite oko 25 minuta na istoj temperaturi. Ostavite biskvit da se ohladi i prerezite jednom vodoravno.
6-Prhko tijesto stavite na pladanj za tortu i premazite dzemom, te oko njega stavite obruc za torte. Polozite donji biskvit s rezanom povrsinom prema gore i lagano pritisnite.
7- Za nadjev s kupinama ocistite kupine. Po uputama na omotu pripremite preljev za torte sa secerom i sokom od jabuke te umijesajte kupine. Premazite nadjevom donji biskvit, ostavljajuci pritom 1 cm slobodno od ruba.
8-Za slag s jabukama u otopljenu zelatinu postupno dodajte sok od jabuka koji ste sacuvali i ostavite da se ohladi. Od slatkog vrhnja istucite cvrsti slag i umijesajte smjesu od zelatine. Nakon toga umijesajte pirjane jabuke.
9-Polovicu slaga s jabukama rasporedite po nadjevu s kupinama. Polozite gornji dio biskvita i lagano pritisnite. Namazite preostalim slagom s jabukama. Tortu oblozite preostalim komadicima jabuka i ostavite 2-3 sata da se hladi.
10-Prije posluzivanja maknite obruc za tortu, rub pospite ljesnjacima i tortu ukrasite kupinama.

TORTA LATTE MACCHIATO




Sastojci:

Biskvit:
  • 1 kutija mjesavine za Cokoladni kolac
  • 100 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca Hi margarina
  • 2 zlice skuhane, jake kave
Za nadjev:
  • 350 g marelica
  • 6 listica  bijele zelatine u listicima
  • 3 jaja
  • 100 g secera
  • 100 ml mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 omot(oko 18 g) instant cappuccina ili praska za ledenu kavu
Za ukrasavanje i posipanje:
  • 50 g prosarane svijetlotamne cokolade
  • malo kakaa.
PRIPREMA:
1- Biskvit: Prema uputama na kutiji pripremite tijesto za cokoladni kolac, ali dodajte 2 zlice prethodno skuhane, jake kave. Ulijte u kalup za kolace (promjera 26 cm, namastenog dna, oblozen masnim papirom). Stavite na srednju resetku u pecnicu.
2- Ispeceni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na resetki za kolace da se ohladi. Nakon toga stavite biskvit na pladanj za tortu i uokolo postavite obruc za tortu.
3-Nadjev: Operite, osusite, prepolovite i ocistite marelice. Rasporedite ih po torti sa zaobljenim dijelom prema gore. Omeksajte zelatinu. Pomijesajte jaja sa secerom i mlijekom i zagrijte u vodenoj kupelji. Pritom smjesu stalno pri srednjoj brzini mijesajte elektricnim mikserom.
4- Kad smjesa postane gusta i kremasta, lagano ocijedite zelatinu i uz mijesanje je rastopite u vrucoj smjesi od jaja. Ostavite da se ohladi te redovito promijesajte.
5- Od vrhnja istucite cvrsti slag i umijesajte ga u ohladenu kremu. Odvojite dvije trecine kreme i pomijesajte s praskom za cappuccino ili ledenu kavu. Polovicu tamne kreme rasporedite po marelicama i poravnajte.
6-Pet zlica svijetle kreme sacuvajte, a ostatak premazite preko tamne. Ostatak tamne kreme premazite po tome.
7-Sacuvanu svijetlu kremu uz pomoc zlicice razmazite u obliku valova po povrsini torte, ostavljajuci 1 cm od ruba. Tortu ostavite 2-3 sata da se hladi.
8- Prije posluzivanja skinite obruc za tortu. Cokoladu ribezom naribajte po povrsini torte i pospite s malo kakaa.

Torta od jagoda



Sastojci:
Tijesto


  • 3 jaja
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica narančinog soka
  • 125 g šećera
  • 60 g pšenicnog brašna
  • 20 g Gustin jestivog škroba
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 20 g kakaa u prahu
Prhko tijesto:
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 50 g šećera
  • 100 g omekšanog maslaca
Nadjev:
  • 6 listića crvene želatine
  • 500 g jogurta s jagodama
  • 50 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g jagoda
Za premaz
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 omot vanilin Secera
  • 50 g otopljene cokolade za kuhanje
  • 200 g jagoda
Priprema:
Biskvit: Jaja, zumanjak i sok pjenasto mijesajte elektricnim mikserom (metlicama) pri najvecoj brzini. Nakon minute uspite secer i mijesajte jos dvije minute. Pomijesajte brasno s Gustinom i Backinom, prosijte u smjesu i mijesajte pri srednjoj brzini.
Namazite pola smjese po jednoj polovici lima za kolace (30 x 40 cm, namasten i oblozen papirom za pecenje), tako da dobijete pravokutnik (20 x 30 cm). U preostali dio smjese umijesajte kakao u prahu i premazite preostali dio lima za kolace. Stavite u pecnicu.
Vrijeme pecenja: oko 10 minuta
Biskvit iskrenite s lima za kolace na radnu povrsinu i ostavite da se ohladi. Potom odvojite papir za pecenje.
Prhko tijesto:
Prosijte brasno u posudu, dodajte preostale sastojke i mijesajte elektricnim mikserom (spiralnim nastavcima) dok ne dobijete glatko tijesto.
Izvaljajte ga na dno namascenog kalupa za tortu (promjera 26 cm), stavite obruc i vise puta ubodite vilicom. Pecite na istoj temperaturi oko 10 minuta.
Tijesto odvojite s dna kalupa, ali ostavite da se na njemu ohladi.
Nadjev:
Omeksajte zelatinu prema uputama na omotu. Pomijesajte jogurt sa secerom. Zelatinu ocijedite, otopite te najprije pomijesajte s malo smjese od jogurta, a onda dodajte ostatak smjese i sve zajedno izmijesajte.
Kada se smjesa pocne stvrdnjavati, od slatkog vrhnja istucite cvrsti slag te ga umijesajte u smjesu. Jagode operite, ocistite i narezite na kockice pa umijesajte.

Na pladanj za tortu stavite ispeceno tijesto i premazite ga s 12 zlica kreme od jagoda. Ostatak kreme ravnomjerno premazite po biskvitu. Biskvit narezite s krace strane na trake siroke 5 cm, dugacke 30 cm. Prvu traku smotajte u obliku puza te stavite na  sredinu tijesta. Oko puza slazite trake, zapocevsi uvijek s drugom bojom. Sve trake tako poslozite uokolo, lagano pritisnite i ostavite tortu da se hladi 1-2 sata.
Istuci cvrsti slag s vanilin secerom i premazite cijelu tortu. Po zelji ukrasite otopljenom cokoladom i svjezim jagodama.

utorak, 6. siječnja 2015.

Mili-Mil palačinke



Sastojci :
• 350 g brašna
• 4 jaja
• 3,5 dl mlijeka
• 1 žlica Kandit kakao praha
• prstohvat soli
• MILLI-MIL krema
Vrijeme pripreme: 30 min
  1. Priprema smjese
    Od brašna, jaja, mlijeka i soli napraviti glatku smjesu i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  2. Podjela u dvije smjese
    Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio staviti Kandit kakao u prahu i izmiješati.
  3. Pečenje palačinki
    U tavi zagrijati ulje i na njemu ispeći tanke palačinke.
  4. Nadjevanje palačinki
    Pečene palačinke nadjenuti Milli-Mil kremom koja pruža neodoljiv okus lješnjaka i čokolade.
  5. Palačinke servirati i poslužiti.

Čoko-limun šnite




Sastojci

Biskvit:
  • 125 grama maslaca
  • 100 grama secera
  • 2 jaja
  • 150 grama brasna
  • 2 zlice Kandit Dessert Chef kakao u prahu
  • 1 ravna zlicica sode bikarbone
  • 180 ml Jogurta
  • 1 zlica marmelade od kajsija
Krema od limuna:
  • 2 manja jaja
  • 100 grama šecera
  • 50 grama maslaca
  • 1 limun/ sok i ribana korica
  • 100 ml tucenog slatkog vrhnja
  • 3 lista zelatine
Krema od čokolade:
  • 250 grama Kandit Dessert Cfef cokolada za kuhanje
  • 150 ml tekuceg slatkog vrhnja
  • 50 grama maslaca
  • 150 ml tucenog slatkog vrhnja
  • 1 slag-fix

Priprema

Biskvit
  1. Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
  2. Pomiješati suhe sastojke i dodavati ih naizmjence sa jogurtom i žlicom marmelade.
  3. Peci u limu veličine 30×40 cm.
  4. Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.
Krema od limuna
  1. Na pari sa žicom miješati jaja, šećer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne počne zgušnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
  2. Skinuti sa pare i dodati želatinu koja je bila namočena u hladnoj vodi.
  3. Kremu uz miješanje ohladiti dok ne počne lagano želirati, ali ne smije biti skroz želatinasta, jer se neće sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudice.
  4. Nježno umiješati tučeno slatko vrhnje.
Krema od čokolade
  1. Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu čokoladu.
  2. Miješati dok se čokolada ne rastopi.
  3. Kad se krema počne zgušnjavati odvojiti 2 vrhom pune žlice i pomiješati sa maslacem. Ta masa ce vam služiti za preljev .
  4. U ostatak ohlađene kreme dodati 150 ml tučenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa šlag-fixom.

Postupak slaganja kolača

Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu čokoladne kreme. Na kremu staviti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu dolazi treća traka i druga polovina čokoladne kreme. Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja kreme.

Torta s borovnicama


Sastojci:

4 jaja,
200 g šećera u prahu,
200 g poluglatkog brašna,
0,1 L ulja,
0,1 L vode,
1 prašak za pecivo,
0,25 L šlaga,
1 učvršćivač za šlag,
400 g svježih, smrznutih ili borovnica iz kompota,
Nadjev:
3 jogurta,
5-6 žlica šećera u prahu,
1/2 vanilin šećera,
2 žlice kakaa,


Priprema:


Pjenasto umiješati žumanjke i šećer i uz stalno miješanje dodati vodu i ulje, lagano doadati brašno s praškom za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tijesto staviti u namašćen i pobrašnjen oštrim brašnom kalup za torte i ispeći. Ohlađženo tijesto izrezati na tri kore. Dio borovnica pasirati i pomiješati sa cijelim borovnicama, malo borovnica odvojiti za ukrašavanje. Donju koru posipati voćem preko kojeg treba premazati bijeli nadjev, prekriti drugom korom ponovo složiti voće premazati tamnim nadjevom, prekriti trećom korom i tortu staviti u hladnjamk da se stvrdne. Prije serviranja ukrasiti šlagom tučenims učvršćivačem, i svježim ili voćem iz kompota.
Priprema nadjeva:
Sve jogurte miješati s 4 žlice šećera u pšrahu i vanilin šećerom i podijeliti na polovice . U jednu dodati kakao  i žlicu šećera a drugu ostviti bijelu.

Dvobojni Rolat


Sastojci
Za biskvit:

  • 8 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 8 žlica brasna
  • 4 žlice mljevenih oraha
  • 2 žlice instant kakaa (zaslađenog)
  • na vrh noža praška za pecivo
Za nadjev:
  • 4 žlice glatkog brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 25 dag margarina 2 vrećice vanilin šećera
Za ukrašavanje:
  • dio nadjeva
  • 5 dag čokolade za kuhanje
Priprema
Biskvit:

Odvojite bjelanjke od zumanjaka. Umutite zumanjke sa secerom u pjenastu smjesu. U njih postupno dodajte brasno i prasak za pecivo. Na kraju drvenom zlicom umijesajte snijeg od bjelanjaka. Podijelite na 2 dijela. U jedan dio umijesajte kakao i orahe, a drugi ostavite svijetao. Lim za pecenje oblozite papirom za pecenje. U lim izlijte svijetlu smjesu za biskvit, a preko nje i tamnu. Pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Vruc biskvit iskrenite na vlazan kuhinjski ubrus. Odstranite papirza pecenje. Pomocu kuhinjskog ubrusa savijte u rolat. Ostavite neka se ohladi.

Nadjev:
Razmutite brasno i secer u 5 dl mlijeka. Stavite na stednjak na jaku temperaturu. Stalno mijesajte. Kad uzavri smanjite temperaturu. Kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Pazite da ne zagori. Ostavite sa strane neka se malo ohladi. Umutite omeksali margarin i vanilin secer i dodajte ga u mlaku smjesu od brasna, secera i mlijeka.

Izrada:
Stavite biskvit na odgovarajucu podlogu. S malo mlijeka namocite biskvit. Premazite ga nadjevom. Savijte biskvit u rolat.

Ukrasavanje:

Ukrasite ostatkom nadjeva i rastopljenom cokoladom za kuhanje.